Aanvraag en uitslag coronatest vanaf nu ook online mogelijk

Nederlanders kunnen voortaan ook online een afspraak maken voor een coronatest. Zodra de test is afgenomen, kan ook de uitslag digitaal worden ingezien.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Dat alles is mogelijk op een woensdag gelanceerde website, coronatest.nl. Bezoekers moeten inloggen met hun DigiD en kunnen vervolgens een afspraak maken of een testresultaat inzien.

Het nieuwe ‘portal’ moet helpen om de drempel voor een test te verlagen, en om de tijd tussen besmetting en bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dan kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, is de gedachte.

De website vormt een aanvulling op de bestaande telefoonlijn (0800–1202), waar mensen met klachten zeven dagen per week, tussen 08.00 en 20.00 uur, naar kunnen bellen voor een afspraak. Positieve testen worden nog altijd alleen telefonisch doorgegeven, omdat dan ook direct een begin wordt gemaakt met het bron- en contactonderzoek.

Nieuwe maatregelen

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had de nieuwe testwebsite donderdag al aangekondigd in een persconferentie over het groeiend aantal besmettingen in Nederland. Daar werden nieuwe maatregelen aangekondigd die een nieuwe lockdown moeten voorkomen. Zo mogen burgemeesters de openingstijden van horeca en nachtwinkels beperken tot middernacht en moeten horecazaken de naam en contactgegevens van hun bezoekers vastleggen, zodat de GGD contact met hen kan opnemen bij besmettingen.

Dinsdagavond werd nog een maatregel aan het lijstje toegevoegd: personen die in nauw contact zijn geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, moeten binnenkort verplicht in quarantaine. Hetzelfde geldt voor reizigers die in een oranje gebied zijn geweest en terugkeren in Nederland. Tot dusver gold er alleen een dringend advies.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden