Aantal rijders onder invloed schiet omhoog, ook in Amsterdam

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn al 13.567 mensen betrapt op het rijden onder invloed van drugs of alcohol. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Het aantal is fors hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, toen waren het er 8421.

Ariën Prins
 Blaastest, controle op alcoholmisbruik.  Beeld Dingena Mol
Blaastest, controle op alcoholmisbruik.Beeld Dingena Mol

Ook in Amsterdam neemt het aantal bestuurders onder invloed toe: in het eerste kwartaal van 2022 werden er 637 betrapt, een jaar geleden ging het om 433 mensen.

De politie heeft geen exacte verklaring voor de toename, maar ziet wel dat het rijden onder invloed van drugs toeneemt. Zo werden vorig jaar in totaal 31.605 mensen betrapt op rijden onder invloed, waarvan iets meer dan een derde verdovende middelen had gebruikt. Het aandeel drankrijders neemt relatief af, maar dat wordt dus ruimschoots gecompenseerd door mensen die na een snuifje of een pilletje in de auto stappen.

Pas sinds 2017 wordt intensief gecontroleerd op drugsgebruik achter het stuur. Daarvoor was het geen losstaand strafbaar feit. Met de beschikbaarheid van een speekseltest is bovendien sneller vast te stellen of iemand onder invloed is. Paul Broer, die zich bij de politie met het rijden onder invloed bezighoudt, vreest dat de stijging heel 2022 zal doorzetten. “Drugs werken vaak lang door. Dat beseft niet iedereen. Als er ‘s avonds iets is gebruikt, wil dat niet zeggen dat je de volgende dag compleet nuchter bent. Met in het verkeer alle mogelijke gevolgen van dien.”

Toenemend drugsgebruik en minder snel betrapt

Absoluut gezien werden de afgelopen vier maanden in Rotterdam de meeste rijders onder invloed betrapt. De tweede plek is voor Amsterdam. Maar afgezet tegen het aantal mensen met een rijbewijs, scoort Amsterdam niet uitzonderlijk hoog, namelijk 13.9 aanhoudingen per 10.000 autorijbewijzen. In 69 gemeenten ligt dat aantal hoger. Vooral de provincies Limburg en Groningen scoren relatief gezien erg hoog.

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen kunnen de stijgende cijfers worden gerelateerd aan toenemend drugsgebruik in de samenleving, maar ook aan de indruk die mensen hebben dat ze minder snel betrapt worden. “De vrees voor alcoholcontroles is groot, daar is iedereen wel beducht voor. Maar inmiddels zijn drugstesten ook zo goed geworden dat gebruik van verdovende middelen makkelijk te traceren valt.”

Hoewel de politie steeds vaker mensen staande houdt die lachgas gebruiken tijdens het rijden, is dit nog niet meetbaar omdat het gas zo vluchtig is. Er wordt hard gewerkt aan een betrouwbare meetmethode. Mocht na een ongeval blijken dat lachgas een rol kan hebben gespeeld, bijvoorbeeld omdat er patronen en ballonnen in de auto liggen, dan kan dat wel leiden tot zwaardere straffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden