Aantal nieuwe coronagevallen schiet omhoog

Het coronavirus leeft weer op, zoals al was voorspeld. Afgelopen etmaal zijn 68.345 mensen positief getest op het virus. Dat is het hoogste aantal sinds 12 februari, drie weken geleden.

Het Parool
Feestvierders in Lampegat. Carnavalsvierders, terugkerende wintersporters en de grootscheepse coronaversoepelingen lijken de oorzaak van de stijging. Beeld ANP
Feestvierders in Lampegat. Carnavalsvierders, terugkerende wintersporters en de grootscheepse coronaversoepelingen lijken de oorzaak van de stijging.Beeld ANP

Donderdag kwamen er 58.301 besmettingen bij. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 300.827 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 42.976 per dag. Ook dat gemiddelde stijgt snel. Carnavalsvierders, terugkerende wintersporters en de grootscheepse coronaversoepelingen lijken de oorzaak van de stijging.

De overheid hield er al rekening mee dat de versoepelingen van de regels konden leiden tot een nieuwe opleving van het coronavirus. Daarom krijgen risicogroepen vanaf vrijdag opnieuw een boosterprik.

Bevrijdingsfeest

Carnaval voelde dit jaar voor veel mensen in het zuiden als een bevrijdingsfeest. Het feest viel ongeveer samen met de grootscheepse coronaversoepelingen. Door het (bijna) wegvallen van de coronapas en normale openingstijden konden cafés weer op honderd procent draaien. Bezoekers mochten weer dansen zonder aan de 1,5 meter te hoeven denken. En mondkapjes waren ook bijna nergens meer zichtbaar.

“Het is natuurlijk naïef om te denken dat mensen thuis zouden blijven na de versoepelingen,” liet woordvoerder van Veiligheidsregio Midden-West-Brabant Marieke Van Wijk eerder weten. “We hebben geprobeerd om de besmettingen te beperken door grote evenementen en optochten af te gelasten. Maar uiteindelijk staan mensen toch wel dicht op elkaar, dat is niet tegen te houden.”

Ook wintersporters komen terug van hun vakanties met corona als souvenir. In het noorden van het land is een stijging van het aantal gemaakte testafspraken te zien. Dat is al zo sinds zondag. “Het zijn voornamelijk reizigers die terugkomen,” zegt een GGD-woordvoerder over de toename van het aantal tests.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden