Nieuws

Aantal nieuwe coronagevallen daalt minder snel dan vorige weken

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder, maar de afname gaat aanzienlijk langzamer dan in vorige weken. In de afgelopen zeven dagen zijn 18.048 mensen positief getest. Dat is 14 procent minder dan een week geleden.

Het Parool
Drukte in de coronateststraat van de GGD Brabant-Zuidoost in Eindhoven.  Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Drukte in de coronateststraat van de GGD Brabant-Zuidoost in Eindhoven.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Toen meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in zeven dagen tijd 21.005 meldingen van positieve tests had gekregen.

Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests. Een week later was dat bijna gehalveerd naar ruim 37.000. Vorige week volgde weer bijna een halvering, naar 21.005. Nu vlakt dat iets af.

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, daalt wel snel. Vorige week werden 421 mensen vanwege hun coronaklachten opgenomen in een ziekenhuis, ruim een kwart minder dan de 573 nieuwe opnames van de week ervoor. Van de 421 belandden 115 op een intensive care, en ook dat is minder dan in de voorgaande week.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen door corona stijgt nog wel. In de afgelopen week registreerde het RIVM 46 mensen die aan het virus zijn overleden, tegen 28 in de week ervoor en 21 nog een week eerder.

Dat is niet onverwacht. Als het aantal positieve tests stijgt, volgt een tot twee weken later het aantal ziekenhuisopnames, en een tijdje daarna het aantal sterfgevallen. Wanneer vervolgens het aantal nieuwe gevallen daalt, zakt daarna het aantal opnames, en ten slotte ook het aantal overleden mensen.

Het reproductiegetal stijgt iets. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, stond vorige week dinsdag op 0,69 en afgelopen vrijdag op 0,72. Dat is nu 0,79 geworden, wat betekent dat een gemiddelde groep van honderd coronapatiënten 79 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan 62 mensen, die vervolgens 49 mensen aansteken. Bij elke stap wordt de groep nieuwe gevallen kleiner, maar een toename als deze geeft wel aan dat de daling minder snel gaat.

Ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen dinsdag 686 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 4 minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er liggen al een week minder dan 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen, maar van een duidelijke afname is nog geen sprake. Op de intensivecareafdelingen is het wel iets drukker geworden. Daar liggen nu 214 coronapatiënten, 2 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds 18 juni.

“De covidbezetting op de ic volgt een stijgende trend,” zegt het LCPS in een toelichting. Het huidige aantal is nog altijd aanzienlijk lager vergeleken met half mei, toen er nog meer dan 700 coronapatiënten op de ic’s lagen.

Instroom gestabiliseerd

Op de verpleegafdelingen liggen nu 472 coronapatiënten, een afname van 6. In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 68 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 17 patiënten binnengebracht. “De instroom en bezetting van covidpatiënten zijn in de afgelopen week gestabiliseerd,” aldus de ziekenhuisorganisatie.

Door drukte moesten er afgelopen etmaal vier coronapatiënten overgebracht worden naar ziekenhuizen in andere delen van het land. “Omdat er verschillen zijn in de instroom van covidpatiënten in de Nederlandse zorgregio’s, is spreiding van patiënten tussen regio’s noodzakelijk. Dit blijkt in de praktijk moeilijk wegens de drukte in de ziekenhuizen,” stelt het Coördinatiecentrum.

Reizigers

Het RIVM meldt daarnaast dat er (wederom) honderden vakantiegangers het coronavirus met zich mee terug hebben genomen. In populaire vakantielanden zoals Griekenland, Frankrijk en Spanje raakten relatief veel mensen besmet. Bovendien nam het aantal positief geteste Nederlanders in landen als Italië, Kroatië, Hongarije en Marokko flink toe.

Van de nieuwe coronagevallen van wie de bron bekend is, raakte bijna 12 procent besmet tijdens een reis of vakantie – terwijl dat vorige week nog 10 procent was, en de week daarvoor 8 procent. Bij een op de drie positief geteste personen is de bron van besmetting bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden