PlusNieuws

Aantal Nederlanders met psychische aandoening sterk gegroeid

Het aantal volwassenen met een psychische aandoening is sterk gegroeid. Ruim een kwart heeft in het afgelopen jaar een psychische stoornis gehad. Dat zijn 3,3 miljoen mensen.

ANP
De sterke groei van het aantal volwassenen met een psychische stoornis is vooral te zien onder jongvolwassenen en studenten. Beeld Getty Images/Maskot
De sterke groei van het aantal volwassenen met een psychische stoornis is vooral te zien onder jongvolwassenen en studenten.Beeld Getty Images/Maskot

Dat blijkt uit langlopend landelijk onderzoek van het Trimbos-instituut. De meest voorkomende aandoeningen zijn angststoornissen, stemmingsstoornissen en verslavingen. Twaalf jaar geleden kampte minder dan één op de vijf volwassen Nederlanders met een psychische aandoening of had er een gehad.

De sterke groei is vooral te zien onder jongvolwassenen en studenten. “Toenemende maatschappelijke zorgen of prestatiedruk zouden hier een rol kunnen spelen,” zegt epidemiologe Annemarie Luik die bij het onderzoek betrokken is. “Ook bij mensen die in een stad wonen zien we een sterkere groei van psychische aandoeningen, al is onduidelijk wat oorzaak of gevolg is.”

Ook Amsterdamse onderwijsinstellingen zien dat de hoge werkdruk zijn tol eist onder studenten. Prestatiedruk, maar ook studieschulden en de coronacrisis zorgen ervoor dat bijna alle studenten (97 procent) stress ervaren, bleek vorig jaar uit de eerste Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs.

Niet door corona

Over het algemeen is de groei van aantal psychische problemen niet aan de coronapandemie toe te schrijven, stellen de onderzoekers van het Trimbos-instituut. De groei begon al voor de coronacrisis was uitgebroken. “In een eerdere studie van het VUmc naar de effecten van Covid-19 op de psychische gezondheid van mensen konden we zien dat de pandemie een tijdelijke toename van gevoelens van somberheid of angst veroorzaakte, maar geen invloed heeft op de klinische diagnoses van psychische aandoeningen,” zegt Margreet ten Have, projectleider van het langlopende onderzoek.

Van de mensen met een psychische aandoening, kampt 42 procent met meer dan één stoornis tegelijk. Dat komt vooral voor onder jongvolwassenen, alleenstaanden, werklozen en arbeidsongeschikten, mensen met een lager inkomen en mensen die in een stad wonen.

Onder volwassenen heeft 48 procent psychische stoornis gehad

Het afgelopen jaar had 15 procent van de Nederlanders een angststoornis, 10 procent een depressieve stoornis en 7 procent een stoornis in het gebruik van alcohol of drugs, waardoor ze bijvoorbeeld tekortschieten op werk, tijdens studie of thuis. Ruim 3 procent had adhd. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) heeft ooit een psychische aandoening gehad.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden