Aantal meldingen besmet voedsel stijgt explosief

Het aantal meldingen door fabrikanten van besmet voedsel is in drie jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In 2015 ontving de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 1000 meldingen van producten waarop ziekmakende bacteriën als listeria en salmonella zijn aangetroffen, vorig jaar stopte de teller pas na 3200 registraties.

Vleeswaren in de koeling van supermarktketen Albert Heijn. Beeld ANP

Uit angst voor represailles en een slecht imago spelen producenten vaker open kaart, merkt de voedselwaakhond NVWA. “Bedrijven zijn wettelijk verplicht hun voedselwaren regelmatig te controleren en als het foute boel is, moeten ze dat ons melden,” reageert Coen van der Weijden, microbioloog van de NVWA. 

Zelf speurt Van der Weijden als een soort hoofdrechercheur naar besmettingsbronnen. Zo was hij nauw betrokken bij het oplossen van de listeria-uitbraak die de afgelopen twee jaar twintig mensen ernstig ziek maakte en uiteindelijk drie levens eiste.

De voedselveiligheid is volgens hem gebaat bij een strenge aanpak, na meerdere schandalen zoals recent de listeria-besmetting in voorverpakte vleeswaren van producent Offerman in Aalsmeer. Het helpt dat beoordelingen van slachthuizen sinds vorig jaar openbaar worden gemaakt. “Het is een stok achter de deur voor bedrijven om de voedselveiligheid te waarborgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden