Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt steeds verder. Afgelopen etmaal zijn 64.107 positieve tests geregistreerd. Voor een maandag is dat het hoogste aantal in een maand tijd. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is ook gestegen.

Het Parool
Verplegend personeel bij een coronapatient op de ic-afdeling van het Maasstad Ziekenhuis. Beeld ANP /  ANP
Verplegend personeel bij een coronapatient op de ic-afdeling van het Maasstad Ziekenhuis.Beeld ANP / ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen week iets meer dan 410.000 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste niveau sinds 17 februari, zo’n drie weken geleden. Het gemiddelde stijgt voor de zevende dag op rij.

Amsterdam voert de lijst aan met 1971 positieve tests. Daarna volgt Den Bosch. De Brabantse hoofdstad, waar 1593 besmettingen werden bevestigd, verkeert sinds de carnavalsperiode in de landelijke top. In Eindhoven kwamen 1200 gevallen aan het licht, in Rotterdam 1156 en in Utrecht 1145. Ook in Tilburg (1130), Breda (1129) en Maastricht (1010) waren er meer dan duizend positieve coronatests. Alleen op Ameland en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Ontslagen

Er liggen maandag 1486 patiënten die besmet zijn met het virus, 118 meer dan een dag eerder. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op maandagen zijn de aantallen wel vaker hoger dan de rest van de week, omdat in de weekenden minder patiënten worden ontslagen.

Op de ic’s zijn tussen zondag en maandag twaalf nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, op de verpleegafdelingen 156. Op de intensive cares liggen nu 161 patiënten met Covid-19, vier meer dan op zondag. Op de verpleegafdelingen gaat het om 1325 coronapatiënten, 114 meer dan een etmaal geleden.

Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen wisselt al een aantal dagen maar bleef zondag vrijwel gelijk. Toen lagen 1211 mensen met het virus op verpleegafdelingen, per saldo 10 meer dan een dag eerder. Op de intensive cares bleef het aantal patiënten gelijk: 157. Op verpleegafdelingen kwamen in totaal 130 nieuwe patiënten binnen. Dat was het laagste aantal in zes dagen. Ic’s namen 14 nieuwe ernstig zieke coronapatiënten op.

Het LCPS maakt in de dagelijkse cijfers geen onderscheid tussen patiënten die vanwege hun coronabesmetting zijn opgenomen en mensen die om een andere reden in het ziekenhuis liggen en dan toevallig besmet blijken. Het coördinatiecentrum benadrukt dat het voor de druk op de ziekenhuiszorg niet uitmaakt wie er mét of vanwege corona in het ziekenhuis ligt. Alle patiënten met corona moeten in isolatie worden verpleegd, wat veel extra tijd kost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden