Nieuws

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot ruim duizend

Voor het eerst sinds 22 april liggen er meer dan duizend mensen met corona in de ziekenhuizen. In totaal zijn er nu 1008 mensen opgenomen, 38 meer dan op maandag.

ANP
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Het is niet bekend hoeveel van hen er zijn opgenomen vanwege hun coronaklachten en hoeveel van hen andere klachten hadden en toevallig ook besmet bleken.

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben de ziekenhuizen in de afgelopen dag 184 nieuwe patiënten binnen zien komen. Dat is de hoogste instroom sinds 2 april.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 961 mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Dat aantal loopt snel op. Op de intensive cares liggen nu 47 mensen met corona. Dat zijn er iets meer dan in de afgelopen periode.

Positieve tests

Het aantal positieve coronatests stijgt langzaam. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 43.220 nieuwe gevallen, 10 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Dat is de langzaamste stijging van de huidige zomergolf.

Dat het coronavirus tempo verliest, is ook te zien aan het zogeheten reproductiegetal. Het cijfer zakt naar 1,01. Dat is het laagste niveau sinds 19 mei, bijna twee maanden geleden. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal bevestigde besmettingen vrij stabiel. Elke persoon die het coronavirus oploopt besmet dan gemiddeld één ander.

De druk op de zorg blijft toenemen. Ziekenhuizen namen afgelopen week 495 mensen op vanwege coronaklachten, tegen 462 een week eerder. Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care belandde, verdubbelde bijna, van 19 naar 35. Het aantal meldingen van sterfgevallen daalde juist, van 30 naar 17.

In meerdere landen is een nieuwe versie van de omikronvariant van het coronavirus opgedoken. Die subvariant, BA.2.75 alias centaurus, is in Nederland nog niet aangetroffen, meldt het RIVM.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden