Nieuws

Aantal coronagevallen daalt met ruim een kwart

Het aantal positieve coronatesten daalt snel. In de afgelopen week zijn 313.318 besmettingen bevestigd en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is 27 procent minder dan een week eerder.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de beide weken ervoor waren er meer dan 400.000 positieve tests. Die piek was voorspeld. De versoepeling van de coronamaatregelen viel samen met carnaval.

Het aantal positieve tests daalt in vrijwel elke leeftijdsgroep, behalve ouderen. Bijna 2000 mensen van 90 jaar en ouder kregen afgelopen week te horen dat ze besmet zijn geraakt, 12 procent meer dan een week eerder.

Weekgemiddelde gedaald

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden tussen maandag- en dinsdagochtend 40.543 positieve testresultaten gemeld. Dat zijn er bijna een kwart minder dan vorige week dinsdag. Het weekgemiddelde daalt daarmee naar 44.760 positieve tests per dag. Vorige week lag dit gemiddelde nog boven de 60.000.

In Amsterdam werden 1636 besmettingen vastgesteld. Den Haag telde 1139 positieve coronatesten, Rotterdam 1115. Daarna volgen Utrecht (795) en Groningen (512).

Minder testen

De GGD’en voerden vorige week iets meer dan 450.000 coronatesten uit, tegen ruim 625.000 een week eerder. Het is niet duidelijk of dit komt doordat minder mensen bereid zijn zich te laten testen, of doordat er minder besmettingen zijn om te testen.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde iets. Vorige week zijn 1616 mensen met corona onder de leden in het ziekenhuis opgenomen. Bij 1291 van hen was het coronavirus de reden van opname, de overigen hadden andere klachten en bleken toevallig ook besmet te zijn. Een week eerder waren er 1742 ziekenhuisopnames, waarvan 1327 vanwege het virus. Het aantal mensen dat met corona op een intensive care belandde, steeg wel, van 99 naar 114.

Sterfgevallen

Het aantal gemelde sterfgevallen daalde. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 95 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden, tegen 104 een week eerder.

Het RIVM kreeg dinsdag 23 meldingen over sterfgevallen die verband hielden met corona-infecties. Daar kunnen ook eerdere sterfgevallen bij zijn.

Het reproductiegetal komt voor het eerst in een maand onder de 1 uit. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, staat nu op 0,87. Dat betekent dat een groep van honderd mensen met corona gemiddeld 87 anderen besmet. Zij dragen het virus over aan 76 mensen, die vervolgens 66 anderen aansteken. Bij elke stap wordt de groep dragers kleiner, waardoor het virus het steeds moeilijker krijgt om nieuwe mensen te infecteren.

Herhaalbooster

Intussen hebben iets meer dan 250.000 mensen in de afgelopen week een tweede boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het totale aantal herhaalboosters steeg van ruim 178.000 naar bijna 430.000.

Ruim twee weken geleden werden de eerste herhaalboosters gegeven. Ongeveer 2,1 miljoen mensen van 70 jaar en ouder, ongeveer 133.000 mensen met een ernstige immuunstoornis, 15.000 volwassenen met het syndroom van Down en een onbekend aantal bewoners van verpleeghuizen komen ervoor in aanmerking.

Het kabinet heeft besloten om de extra ronde te houden, omdat de versoepeling van coronaregels heeft geleid tot een nieuwe toename van het aantal besmettingen. Deze groepen lopen het meeste risico als ze het virus oplopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden