Aantal coronagevallen afgelopen etmaal weer eens flink omlaag

Het aantal nieuwe coronagevallen is weer eens flink gedaald na een forse stijging. Tussen zondagochtend en maandagochtend werden 4610 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 34.000 nieuwe gevallen vastgesteld, tegen ruim 37.000 in de week ervoor en iets meer dan 38.000 nog een week eerder. De daling van het aantal gevallen stagneert, concludeerde het RIVM al.

In Amsterdam zijn afgelopen etmaal 250 inwoners positief getest. In Rotterdam kwamen 177 besmettingen aan het licht en in Den Haag 91. Verder kwamen er 89 nieuwe gevallen bij in Enschede en 84 in Tilburg.

Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus bij ongeveer 524.000 Nederlanders vastgesteld.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 29. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op zondag meldde het RIVM 25 sterfgevallen door het virus.

Stijgingen en dalingen

Hoe het komt dat forse stijgingen en flinke dalingen elkaar de laatste dagen afwisselen, is niet duidelijk. Het RIVM en de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten (GGD GHOR Nederland) hebben nog geen verklaring.

Vorige week maandag meldde het RIVM ongeveer 5200 meldingen van positieve tests in de 24 uur ervoor. Op dinsdag waren het er minder dan 4000, op woensdag bijna 5000, op donderdag 4500, op vrijdag bijna 5800, op zaterdag was het weer gezakt naar 4500, op zondag steeg het naar 5600 en deze maandag was het dus weer gezakt naar iets meer dan 4600. Dat zijn stijgingen en dalingen van ongeveer 20 procent per dag.

De cijfers schommelen elke dag wel iets. Toen de tweede golf aanzwol, zat er tussen de stijgingen ook weleens een dag waarop het aantal positieve tests lager lag. En toen het aantal gevallen na de top van de golf begon te dalen, zat tussen de afname ook nog weleens een toename. Maar dat was niet in de mate zoals nu.

Geen grote storing

De huidige schommelingen komen in elk geval niet door een grote storing, want die is er niet, aldus de GGD’en. In de afgelopen weken lagen de computersystemen van de diensten soms plat, waardoor het niet lukte om positieve tests door te geven aan het RIVM. Die cijfers kwamen een of twee dagen later alsnog binnen, bovenop de reguliere cijfers van die dag. Op die dagen was er dus een piekje te zien.

De coronacijfers kunnen in principe ook schommelen doordat niet elke dag evenveel mensen worden getest. Zo zijn er in het weekend minder mensen die zich laten testen dan doordeweeks. Die uitslagen van de tests uit het weekend kunnen op maandag en dinsdag binnenkomen. Op die dagen was in de voorgaande weken een dipje te zien. In de loop van de week nam het aantal gevallen weer iets toe. Maar dat ging aanzienlijk geleidelijker dan de schommelingen van nu.

Niet iedereen wordt getest bij een GGD-teststraat. Mensen kunnen ook naar een commerciële aanbieder. Die zijn wettelijk verplicht om positieve uitslagen door te geven aan de regionale gezondheidsdienst. Maar er zijn geen aanwijzingen dat de schommelingen komen doordat de commerciële testers hun uitslagen onregelmatig zouden aanleveren, zegt GGD GHOR Nederland.

Het RIVM benadrukt dat het vooral naar weekcijfers kijkt, en niet naar schommelingen per dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden