Aantal burenruzies bereikte record in coronajaar 2020

Bij buurtbemiddelingsorganisaties zijn vorig jaar zo’n 20.000 conflicten tussen buren gemeld, circa 2500 meer dan in 2019. Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen vooral klachten binnen over luidruchtig spelende kinderen, harde muziek en lawaai door verbouwingen.

ANP
Vooral geluidsoverlast wordt genoemd als reden van een burenconflict. Beeld Getty Images/iStockphoto
Vooral geluidsoverlast wordt genoemd als reden van een burenconflict.Beeld Getty Images/iStockphoto

Uit de jaarcijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt verder dat vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, buren last van elkaar hadden. “We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid,” aldus een woordvoerster.

“Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt,” zegt de woordvoerster van het centrum. “Nu iedereen meer thuis zit, veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af.”

Bente London van Beter Buren, bemiddelt bij veel burenruzies in de regio Amsterdam. Veel burenruzies kunnen voorkomen worden, vertelt ze. “Het is goed om elkaar als buren te leren kennen. Als je alleen soms ‘goedemorgen’ of ‘goedenavond’ tegen elkaar zegt, dan ken je elkaar niet. Als jij weet dat je buren soms nachtdienst hebben, of je weet dat de buurman net ontslagen is op zijn werk, dan kan je daar met elkaar over praten en weet je ook waar je rekening mee kan houden.”

En mocht je toch last van elkaar ervaren als buren, dan adviseert London om vooral met elkaar het gesprek aan te gaan en niet te lang te wachten. “Want als je te lang wacht, dan reageer je bij een gesprek agressiever op elkaar.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden