Nieuws

Aantal besmettingen stijgt in week tijd met bijna 20 procent, maar ook veel meer tests

De afgelopen week zijn door het RIVM 29.977 besmettingen geregistreerd. Dat is bijna 20 procent meer dan vorige week, toen 25.229 positieve tests geregistreerd werden. 

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een van de oorzaken van de stijging lijkt het fors toegenomen aantal tests. Toch spreekt het RIVM van een ‘kwetsbare’ situatie. Versoepelingen moeten niet te snel worden doorgevoerd, stelt de rijksdienst.

De afgelopen kalenderweek lieten 263.291 personen zich testen op corona. Dat zijn ruim 70.000 personen meer dan in de week van 8 tot en met 14 februari, toen Nederland nog werd geteisterd door kou en winterweer. Dit is een stijging van 38 procent. Van de mensen die zich hebben laten testen is het deel met een positieve testuitslag afgelopen week gedaald naar 9,8 procent, een week eerder was dat nog 11,5 procent.

Vooral bij kinderen onder de twaalf werd vaker een besmetting geconstateerd. Sinds de basisscholen weer open zijn is het testbeleid bij deze groep gewijzigd: bij lichte klachten moeten ook zij naar de GGD-straat. Van de 25.831 afgenomen testen viel 8,6 procent positief uit. De week ervoor werden 14.852 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar getest, waarvan 10,5 procent een positieve testuitslag had.

Het meest recente reproductiegetal, dat van 5 februari, is 0,99. Voor de Britse variant betrof het 1,14, voor de oude variant 0,9. Daarmee liggen de getallen een stukje dichterbij elkaar dan een week daarvoor.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen is de situatie redelijk stabiel. Het aantal nieuwe opnames bedroeg 1140, tegenover 1197 vorige week. Daarvan kwamen 240 mensen op de intensive care terecht, dat waren er vorige week 194. Er overleden 418 mensen aan corona, ongeveer net zoveel als vorige week.

De situatie in de ziekenhuizen verleidde voorman Ernst Kuipers maandag tot redelijk optimistische uitlatingen, maar het RIVM waarschuwt voor teveel hosanna. “Ondanks de maatregelen, zien we dat het aantal meldingen per week op hetzelfde niveau blijft en de afgelopen week weer iets stijgt. Dat is een kwetsbare positie. Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames weer toenemen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden