Aantal besmettingen daalt met 21 procent, maar RIVM vreest omikronvariant

Het aantal positieve coronatesten, 116.477, is in de afgelopen week stevig gedaald ten opzichte van een week eerder: met ruim 21 procent. Ook het aantal ziekenhuisopnamen daalt, maar het RIVM houdt er rekening mee dat de omikronvariant deze gunstige trend weer teniet kan doen.

Sander van Mersbergen
Op de Transferafdeling van Amstelring in het VUmc zijn speciale covid-kamers waar patienten kunnen verblijven die nog niet naar huis kunnen. Beeld Dingena Mol
Op de Transferafdeling van Amstelring in het VUmc zijn speciale covid-kamers waar patienten kunnen verblijven die nog niet naar huis kunnen.Beeld Dingena Mol

‘Omdat de grotere besmettelijkheid van deze variant in de komende weken tot meer besmettingen zal leiden, kan het aantal ziekenhuisopnamen weer toenemen,’ schrijft het RIVM. ‘Voorkom verspreiding en daarmee ziekenhuisopnamen door je aan de basismaatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent.’

Het was de afgelopen week een stuk minder druk bij de teststraten. Mogelijk houdt dat verband met het toegenomen gebruik van zelftesten. Sinds 3 december mogen mensen bij milde klachten eerst thuis een zelftest doen. Valt die positief uit, dan moeten ze alsnog naar de GGD voor een officiële PCR-test.

Dit nieuwe beleid is terug te zien in de cijfers, ziet Susan van den Hof, hoofd epidemiologie bij het RIVM. Tussen 6 en 12 december gingen 453.680 mensen naar de GGD voor een test, de week daarvoor waren dat nog 621.850 mensen. Het percentage positieve testen steeg naar 23,4 procent.

Daardoor is het lastiger de nieuwe besmettingscijfers te interpreteren, stelt Van den Hof. “Toch denken we wel dat het lagere aantal besmettingen echt het gevolg zijn van de maatregelen die op 28 november zijn ingegaan. We vertrouwen erop dat een groot deel van de mensen die een positieve zelftest hebben, ook naar de GGD gaan om die te laten bevestigen. Bovendien zien we in de riooldata en in onze infectieradar ook een dalende trend.”

Bijna 13.000 positieve tests dinsdag

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 12.852 positieve tests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 14 november, precies een maand geleden.

De GGD’en kampten zaterdag enkele uren lang met een storing, die onder meer de site voor het maken van testafspraken trof. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) valt het cijfer daardoor echter niet lager uit. Op het cijfer van maandag had de storing ook geen invloed, aldus het instituut.

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag bericht dat 74 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat hun dood nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. In de afgelopen week zijn 445 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna 64 per dag. Dat is gelijk aan het niveau op zondag en dat was het hoogste peil sinds 2 februari.

Ziekenhuiscijfers

Ook in de ziekenhuizen daalt het aantal nieuwe opnamen sinds een dag of tien licht. Op de ic’s zijn het er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) nu gemiddeld 39 per dag. Dat waren er twee weken geleden nog bijna vijftig. Het aantal nieuwe patiënten op de ‘normale’ afdelingen bedraagt nu 272 per dag, tegenover ruim driehonderd per dag begin november.

Meer dan ooit zijn kinderen de motor achter deze coronagolf. Liefst 11,9 procent van de besmettingen werd afgelopen week vastgesteld bij kinderen tussen de 5 en 9 jaar oud, en nog eens 10,4 procent bij kinderen tussen 10 en 14. Regionaal gezien springen Zeeland en Zuid-Limburg eruit qua aantal besmettingen. Door het hele land heen is het aantal besmettingen wel lager dan een week geleden.

Er zijn de afgelopen week 445 coronadoden geregistreerd door het RIVM. In werkelijkheid ligt het aantal doden door het virus hoger. Het CBS registreerde vorige week een oversterfte van ongeveer 1250 personen. Het is echter nog niet met zekerheid te zeggen of dat volledig aan corona toe te schrijven is.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de tweede dag op rij iets gedaald. Voor de vijfde opeenvolgende dag liggen daar minder dan 2800 mensen met Covid-19, 2744 om precies te zijn, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er vier minder dan maandag.

Effect

Op de intensive cares nam het aantal covidpatiënten wel iets toe, met vier tot 634. Op de verpleegafdelingen liggen 2110 patiënten met de longaandoening. Dat zijn er acht minder dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal zijn er 47 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de ic’s. Op de verpleegafdelingen werden 251 nieuwe Covidpatiënten binnengebracht.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, wees maandag op de daling van het aantal nieuwe coronapatiënten dat elke dag wordt opgenomen. Maar dat heeft volgens hem pas na een tijdje effect op de druk in de ziekenhuizen. Pas als er dagelijks minder dan twintig nieuwe coronapatiënten op de ic’s worden opgenomen, daalt de bezetting dusdanig dat de reguliere zorg weer kan worden opgepakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden