Aantal aanmeldingen voor de pabo toegenomen

Het aantal aanmeldingen voor de lerarenopleiding in het basisonderwijs is ook dit jaar weer gegroeid. Voor de voltijdopleiding aan de pabo’s meldden zich 541 meer studenten aan dan vorig jaar, voor de deeltijdopleiding zijn dat er 357 meer dan in 2019.

Beeld ANP XTRA

Dat is een stijging van 8,4 procent voor de voltijd- en 18,6 voor de deeltijdvariant. De aanmeldingen voor de duale opleiding namen toe van 317 tot 326. Het aantal aanmeldingen komt daarmee in totaal op 9561. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen over de vooraanmeldingen voor docentenopleidingen.

“Dit is wel met heel veel slagen om de arm,” waarschuwt een woordvoerder. “Het gaat om vooraanmeldingen, en niet om definitieve inschrijvingen. We verwachten wel een stijging in het aantal aanmeldingen, maar die is misschien niet zo groot als nu lijkt.” 

De toename kan deels te maken hebben met de corona-uitbraak en het stilleggen van het onderwijs, maar zal waarschijnlijk vooral komen door de goede kansen op een baan en door de aandacht die er voor het beroep van leerkracht is geweest, zegt de Vereniging Hogescholen. 

Toelatingstoets

De cijfers kunnen nog veranderen, bijvoorbeeld omdat een student zich voor twee opleidingen heeft aangemeld en uiteindelijk niet voor de pabo kiest. Daarnaast moeten de studenten nog een toets doen om te worden toegelaten tot de opleiding. Ook dat blijkt vaak een struikelblok. In 2019 haalde ruim een kwart van de studenten de toelatingstest niet.

Door de coronacrisis loopt die toets wel wat vertraging op. Wie tijdens de zomer niet genoeg kans heeft gehad om een toelatingstoets te doen, kan voorwaardelijk worden toegelaten tot de pabo. Voor december moeten ze de toets alsnog gehaald hebben, anders moeten ze stoppen met de opleiding.

Stijging

Het aantal aanmeldingen voor de pabo stijgt al jaren. De definitieve cijfers volgen pas begin volgend jaar. “Dit lost het lerarentekort niet op,” zegt Barbara de Kort, voorzitter van het Landelijk Overleg Leraren Basisonderwijs (Lobo) in het NOS journaal. “Het is heel hard nodig om vooral ook naar de lange termijn te kijken en te zoeken naar mogelijke oorzaken. Bekend is in ieder geval dat de maatschappelijke waardering een heel belangrijke is.” Bovendien haken docenten af omdat de werkdruk in het onderwijs hoog is.

Het aantal aanmeldingen voor docent in het voortgezet onderwijs daalt licht van 4467 naar 4444. “Na een jarenlange daling stagneert dat cijfer nu, dat is fijn nieuws,” aldus de woordvoerder. Opvallend is dat voor de opleiding tot tolk gebarentaal het aantal aanmeldingen met 20 procent stijgt tot 63.

Amsterdam

Op de Amsterdamse lerarenopleiding iPabo zien ze ook een toename in aanmeldingen van 331 naar 357 voor de voltijdopleiding en 124 naar 138 in deeltijd. Volgens een woordvoerder heeft dat vooral met de landelijke campagne voor het beroep te maken. “Ik verwacht het effect van de coronacrisis eigenlijk pas volgend jaar, al zal het nu wel een kleine rol spelen. De meeste mensen hebben de keuze voor een studie al eerder gemaakt.” 

Op de Hogeschool van Amsterdam is het aantal aanmeldingen voor de pabo al jaren stabiel tussen de 250 en 300, zegt een woordvoerder. Dat is dit jaar niet anders. “Deze cijfers zeggen niets over het aantal unieke aanmeldingen. Pas begin maart volgend jaar kunnen we iets zeggen over het definitieve aantal, als de resultaten van de toelatingstoets bekend zijn. Deze cijfers zeggen net nu zoveel als een weersvoorspelling voor zes weken vooruit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden