Nieuws

Aandeelhouders Air France-KLM gunnen topman zijn miljoenenbonus

Er is topman Benjamin Smith van Air France-KLM geen strobreed in de weg gelegd voor zijn miljoenenbonus die hij, ondanks de coronacrisis, volgend jaar kan krijgen. De aandeelhouders van het bedrijf stemde woensdag in meerderheid voor de beloning van de bedrijfstop, inclusief de bonus van Smith.

Herman Stil
CEO-KLM Pieter Elbers (links) en CEO Ben Smith (rechts)  tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van Air France-KLM.  Beeld ANP
CEO-KLM Pieter Elbers (links) en CEO Ben Smith (rechts) tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van Air France-KLM.Beeld ANP

Van de aandeelhouders, waaronder de Franse staat, stemde 77,28 procent voor. Onder meer Nederland, nog voor 14 procent eigenaar van Air France-KLM, stemde tegen. Dat deed Nederland vorig jaar ook al, toen Smith met terugwerkende kracht een bonus toebedeeld kreeg. Toen stemde nog ruim 84 procent voor die beloning.

Smith krijgt vanaf 2022 een bonus van 2 miljoen euro in aandelen uitgekeerd als bepaalde doelen worden gehaald. Wel is vastgelegd dat hij die bonus pas kan ontvangen als tenminste driekwart van de Franse staatssteun is terugbetaald.

Toegezegd

Nederland heeft volgens minister Wopke Hoekstra van Economische Zaken, via de overheidscommissaris van het bedrijf, nog gevraagd aan zowel Smith als president-commissaris Anne Marie Couderc af te zien van de bonus. Volgens het bedrijf is daar geen aanleiding toe, onder meer omdat Smith de bonussen al kreeg toegezegd toen hij eind 2018 als topman aantrad.

Waar Nederland afdwong dat de KLM-top geen bonussen ontvangt zolang de overheidshulp loopt, zijn in Frankrijk zulke afspraken niet gemaakt bij de Franse staatsteun aan moederbedrijf Air France-KLM. De Franse staat stemde dan ook voor de beloning van de Air France-top.

Of Smith de bonus ook ontvangt, hangt volgend jaar af van de gang van zaken bij het luchtvaartconcern, dat in grote problemen zit. Smith moet al die tijd in dienst blijven en bovendien bepaalde financiële doelstellingen halen. Door de crisis is het maar de vraag of dat laatste lukt.

Smith bracht vorig jaar hetzelfde loonoffer als het personeel van Air France. Zijn vaste salaris werd met een kwart verlaagd. Daarnaast zag hij af van zijn variabele beloningen over 2020. De KLM-top ontvangt helemaal geen bonussen in coronatijd en heeft tot 40 procent loon ingeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden