Aandeel vrouwen met topinkomen groeit naar 26 procent

Vrouwen hebben vaker een topinkomen dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de loonkloof bij de duizend grootste bedrijven van Nederland.

Madelief van Dongen
Voor de Tweede Kamer staat een geldbad, waarin vrouwen worden uitgenodigd om te baden. Met die actie vroeg het vrouwennetwerk WomenInc aandacht voor het loonverschil tussen beide seksen. Beeld  ANP
Voor de Tweede Kamer staat een geldbad, waarin vrouwen worden uitgenodigd om te baden. Met die actie vroeg het vrouwennetwerk WomenInc aandacht voor het loonverschil tussen beide seksen.Beeld ANP

Mannen staan nog altijd bovenaan in de loonlijst. Maar in de afgelopen tien jaar is het aandeel vrouwelijke topverdieners bij de duizend grootste bedrijven gestegen van 17 naar 26 procent. Het CBS berekent die kloof door het brutosalaris van de vijf topverdieners van een bedrijf te vergelijken met het doorsnee salaris bij hetzelfde bedrijf.

Bij 163 van de duizend grootste bedrijven in Nederland zijn de vijf topverdieners in meerderheid vrouw. Deze bedrijven zijn vooral te vinden in de zorg. Bij drie grote bedrijven bestaat de top uitsluitend uit vrouwen. Daartegenover staat dat de top vijf van topverdieners bij 313 van de duizend grootste bedrijven nog uitsluitend uit mannen bestaat. Dat is wel aanzienlijk minder dan in 2010, toen bij bijna de helft van de grote bedrijven de top volledig mannelijk was.

Als niet alleen naar de grootste duizend bedrijven wordt gekeken, maar naar alle bedrijven in Nederland blijkt dat 252 duizend werknemers een ton per jaar kregen in 2020. Tien jaar geleden was nog maar 10 procent van hen vrouw, inmiddels is 18 procent van deze banen in handen van vrouwen.

Quota en voltijdbanen

Het aandeel vrouwen bij de topverdieners is in lijn met het aandeel vrouwen onder voltijders: 24 procent van alle voltijdbanen van werknemers is in handen van vrouwen. Het overgrote deel van de topverdieners werkt voltijd.

Dat meer vrouwen de afgelopen jaren voltijd zijn gaan werken, draagt bij aan de groei, beaamt Peter Hein van Mulligen (hoofdeconoom bij het CBS). “Maar nog steeds zijn het er niet heel veel. Het aandeel vrouwen in de top zou kunnen toenemen als er meer vrouwen voltijd gaan werken.”

Van Mulligen schrijft de groei vooral toe aan het feit dat het aandeel vrouwen met een hogere opleiding groeit. “Onder de 45 jaar is het aandeel hoogopgeleide vrouwen veel groter dan mannen. Voor een functie in de top van een bedrijf, is meestal minstens een hbo-opleiding nodig. Dat zie je terug in de cijfers.”

Of de invloed van een mogelijk vrouwenquotum heeft bijgedragen aan de groei kan Van Mulligen niet zeggen. Het quotum bepaalt dat ten minste 30 procent van de commissarissen bij beursondernemingen vrouw of man moet zijn. Op dit moment is dat een streefcijfer, geen bindend quotum. De Tweede Kamer stemde in februari in en het voorstel wordt nu door de Eerste Kamer behandeld: als het daar doorheen komt, wordt de wet waarschijnlijk volgend jaar van kracht.

Het onderzoek van CBS kijkt alleen naar de topverdieners. “Niet alle bestuursfuncties, waar vrouwenquota vaak voor gelden, zitten in die top vijf,” aldus Van Mulligen. “Dat het invloed heeft sluit ik niet uit, maar we kunnen er niet veel over zeggen.”

Algemene loonkloof slinkt

In algemene zin werd het loonverschil tussen de top van een bedrijf en de doorsnee werknemer kleiner. In 2020 was het salaris van een topverdiener gemiddeld 5,9 keer zo hoog als een doorsnee voltijdloon bij hetzelfde bedrijf. Dat is minder dan in 2019, maar nog altijd meer dan de loonkloof in de jaren tot 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden