9737 nieuwe positieve tests, forse stijging

Het aantal nieuwe positieve tests is de afgelopen 24 uur toegenomen met 9737 meldt het RIVM. Dat is meer dan woensdag, toen er 7142 nieuwe positieve uitslagen werden genoteerd, en flink boven het weekgemiddelde dat rond de 7700 ligt.

Beeld ANP

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgenomen tot 2764. Dat zijn er 71 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 712 op intensivecareafdelingen, 8 meer dan woensdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten in het afgelopen etmaal af met 79 tot 2052.

Het aantal door GGD’en geregistreerde overlijdens in de afgelopen 24 uur steeg met 85. Dat wil niet zeggen dat al deze personen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, soms wordt een overlijden pas later gemeld. 

De weekcijfers van het RIVM lieten een daling zien van 10.000 besmettingen, maar het percentage positieve testen bleef afgelopen week hoog. Het RIVM concludeerde dinsdagmiddag al dat overtuigende effecten van de lockdown vooralsnog uitblijven.

Amsterdam

In de gemeente Amsterdam kwamen de afgelopen 24 uur 337 besmettingen aan het licht waarmee de hoofdstad het beter doet dan de meeste gemeenten. In de GGD-regio Amsterdam Amstelland werden 410 nieuwe besmettingen geconstateerd. Weekcijfers geven overigens een betrouwbaarder beeld van de verspreiding van het virus.

Kijkend naar de cijfers van week 53 (28 december t/m 3 januari), blijkt Amsterdam-Amstelland de regio met het relatief minste aantal besmettingen van alle GGD-regio’s in Nederland. In die week werden 22 procent minder besmettingen geconstateerd dan in week 52. Maar het aantal afgenomen test nam nog forser af, met 35 procent. Volgens de GGD kan dat deels worden verklaard door ‘een uitzonderlijk groot aantal’ afgenomen testen in de dagen voor kerst, en een lager aantal testen tijdens de daarop volgende vakantieweek.

Met 236 besmettingen per 100.000 in week 53 daalt het risiconiveau van de regio Amsterdam van ‘zeer ernstig’ naar ‘ernstig’, maar volgens de GGD is het beeld te gunstig geschetst, deels door de lagere testbereidheid, maar deels ook door de lockdown. Volgens een woordvoerder is er dan ook ‘nog een lange weg te gaan’. “Feitelijk zegt het meer over hoe ernstig de situatie in heel Nederland is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden