9263 nieuwe besmettingen; hoog aantal door correctie na storing

De afgelopen 24 uur zijn er 9263 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dit aantal ligt in werkelijkheid lager. Het gaat om een correctie op afgelopen weekend, toen het aantal besmettingen lager uitviel door een technische storing.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zaterdag werden 5819 besmettingen gemeld en zondag 5534. Dit terwijl er vrijdag nog 7830 en donderdag 7344 positieve testuitslagen werden geregistreerd. Door de storing konden niet alle GGD’en alle meldingen doorgeven.

In de gemeente Amsterdam kwamen er 461 nieuwe positieve tests bij. Dit waren er zondag 381, zaterdag 256 en vrijdag 306.

Ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen maandag 2642 patiënten met Covid-19, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal Covidpatiënten op de intensive care is met 21 gestegen naar 825. Dat aantal schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal covidpatiënten op de verpleegafdeling steeg afgelopen etmaal met 21 patiënten naar 1817.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is de instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen en de totale ziekenhuisbezetting nog steeds erg hoog. “We verwachten dat de bezetting de komende week hoog blijft en mogelijk verder toeneemt. Ik ben bang dat we het de komende weken in de ziekenhuizen nog echt heel druk houden,” zegt Kuipers in een toelichting. Hij wijst erop dat zodra de aantallen coronapatiënten dalen, dat er ook nog achtergestelde reguliere zorg is die ingehaald moet worden.

Ook geeft hij aan dat bij een ‘substantieel deel’ van de ziekenhuizen personeel geen vrij krijgt in de meivakantie. “De verloven zijn ingetrokken van het ic- en ondersteunend personeel om voldoende capaciteit beschikbaar te houden. Het is buitengewoon zuur, je wil deze mensen dolgraag een vakantie gunnen. We hebben de beslissing zolang mogelijk voor ons uitgeschoven,” aldus de voorman van het LNAZ.

Sterfgevallen

Afgelopen etmaal zijn er 17 sterfgevallen gemeld als gevolg van corona. Zondag waren dit er 3, zaterdag 21 en vrijdag 22. Deze cijfers worden soms met enige vertraging doorgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden