8165 nieuwe besmettingen, daling zet nog niet in

De wekelijkse RIVM-cijfers tonen een stijging van 27 procent van het aantal coronabesmettingen, al lijkt de virusgroei iets af te nemen. Mogelijk als gevolg van de maatregelen die het kabinet nam, zo meldt het RIVM.

Jop van Kempen
null Beeld EPA
Beeld EPA

Afgelopen week zijn 55.587 nieuwe coronabesmettingen gemeld, een stijging van bijna 12.000 (27 procent). Een week eerder ging het om een stijging van 60 procent. Daarmee lijkt de snelheid van het virusgroei iets af te nemen. Het RIVM meldt dat het ‘een gevolg zou kunnen zijn van de maatregelen van eind september’.

De gevolgen van de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober zijn nog niet zichtbaar in de cijfers. Vanwege de incubatietijd en wachttijden voor teststraten duurt het zo’n 10 tot 14 dagen voordat de effecten van die gedeeltelijke lockdown meetbaar zijn.

Afzwakking onwaarschijnlijk

Volgende week neemt het kabinet een besluit over continuering, verstrenging of afzwakking van de maatregelen. Dat laatste lijkt echter niet erg waarschijnlijk, omdat het reproductiegetal (de r) wordt ingeschat op 1,22, wat duidt op virusgroei. De virusgroei moet juist afnemen.

Dinsdag werden 8165 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal besmettingen schommelt al zes dagen rond de 8000 besmettingen per dag. Dat kan duiden op de inzet van een daling.

Meer patiënten in ziekenhuis

In de ziekenhuizen blijft het aantal coronapatiënten stijgen. Op verpleegafdelingen liggen 1440 patiënten. Dat waren er vorige week 1133. Ook op de intensive cares liggen nu meer coronapatiënten dan een week geleden: 419 ten opzichte van 277. Vanwege de incubatietijd en verergering van de ziekteverschijnselen duurt het doorgaans zo’n drie weken voordat de effecten van maatregelen in ziekenhuizen zichtbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden