7378 nieuwe besmettingen, eerdere maatregelen remmen virusgroei niet

In heel Nederland en in alle leeftijdsgroepen neemt het aantal coronabesmettingen verder toe, zo meldt het RIVM dinsdag in een weekoverzicht. Ook in de ziekenhuizen blijft het aantal coronapatiënten groeien.

Jop van Kempen
Drive-in waar medewerkers getest worden op corona vanuit hun auto bij het Amsterdam UMC, locatie AMC.  Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Drive-in waar medewerkers getest worden op corona vanuit hun auto bij het Amsterdam UMC, locatie AMC.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

De afgelopen week zijn er 43.903 personen positief getest door de GGD’s. Dat is ruim 16.000 meer dan een week eerder; een stijging van 60 procent. Er is geen effect te zien van de landelijke maatregelen die op 29 september zijn ingegaan. Mogelijk waren die maatregelen te licht, maar het is algemeen bekend dat niet iedereen zich aan de basisregels en extra maatregelen houdt.

De RIVM-weekcijfers zijn niet zo gevoelig voor dagelijkse schommelingen en geven daarom een betrouwbaar beeld van de virusgroei. Ze lopen tot en met 11 oktober.

De nieuwe dagcijfers wijzen echter op dezelfde trend als de weekcijfers: stevige virusgroei. De afgelopen dag zijn er in Nederland 7393 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 549 meer dan maandag.

De weekcijfers tonen dat ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verder is gestegen. In de afgelopen week zijn er 1.114 covidziekenhuisopnames op verpleegafdelingen geregistreerd. Dat is een toename van 40 procent in vergelijking met de week daarvoor (803 opnames).

Hetzelfde geldt voor het aantal coronapatiënten op de intensive care. In de afgelopen week ging het om 192 nieuwe opnames op de IC. In de week daarvoor waren dit 122 opnames, een toename van bijna 60 procent.

Dagcijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) tonen een verdere groei van het aantal coronapatiënten. Het gaat om 1133 covidpatiënten op ‘gewone’ verpleegafdelingen en 277 intensive care-opnamen.

Oversterfte

In de afgelopen week zijn 150 coronapatiënten overleden; 61 meer dan een week eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde afgelopen week voor de tweede week op rij een oversterfte; er overleden vanwege de tweede golf van de coronapandemie meer mensen dan verwacht.

De cijfers en het bijna ongewijzigde reproductiegetal van 1,27 tonen waarom de overheid besluit tot zwaardere maatregelen, zoals dinsdagavond door premier Rutte en volksgezondheidsminister De Jonge zal worden aangekondigd. Omdat al lang niet meer duidelijk is wie het virus waar aan wie overdraagt, zijn kleinschalige, gerichte restricties geen optie meer.

“Op enig moment is de virusgroei alleen nog maar te remmen door nagenoeg alle mensen van elkaar te scheiden, zodat het virus niet meer kan overspringen,” zei Martin Bootsma eerder, modelleur van de vakgroep epidemiologie van het UMC Utrecht. “Een lockdown is een paardenmiddel.”

De overheid moet ingrijpen omdat de zorgcapaciteit in het geding komt. Bij de tweede golf zou de reguliere ziekenhuiszorg niet worden afgeschaald, zo was het voornemen van het kabinet. Dat is echter mislukt.

Stuwmeer zorgpatiënten

“Mensen die nu op zorg wachten, zijn ook mensen waarvan de zorg werd uitgesteld tijdens de eerste golf in het voorjaar,” liet de Nederlands Zorgautoriteit (NZa) maandag weten. De toezichthouder op de zorgmarkt concludeert dat het ‘stuwmeer’ aan wachtenden toeneemt. Op een kaartje is de (verwachte) afname van de reguliere in beeld gebracht. In de regio Amsterdam gaat het om een afname van 20 à 50 procent.

Het effect van de strengere maatregelen die het kabinet dinsdagavond afkondigt zal niet meteen in de ziekenhuizen merkbaar zijn. Het duurt 10 à 14 dagen voordat een geïnfecteerde zo ziek wordt dat ziekenhuiszorg nodig is.

Daarmee is niet gezegd dat de reguliere zorg na afname van de toestroom coronapatiënten onmiddellijk kan worden hervat. Vanwege plannings- en personeelsperikelen (vermoeid, ziek) zal dat vermoedelijk langer dan twee weken op zich laten wachten. Bovendien is het ‘stuwmeer’ aan wachtende zorgpatiënten alleen maar groter geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden