Nieuws

6000 ov-bussen omgebouwd tegen coronazwartrijden

Een kaartjescontroleur staat klaar in een bus met een mondkapje en een bodycam.  Beeld ANP
Een kaartjescontroleur staat klaar in een bus met een mondkapje en een bodycam.Beeld ANP

Door de coronamaatregelen stijgt het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer. Om dat tegen te gaan, worden er zesduizend bussen omgebouwd. Ook de trams komen aan de beurt. Daarnaast zullen meer boa’s gaan controleren op reizen zonder kaartje en het naleven van de coronaregels.

Jasper Knegt

Busreizigers moeten vanwege de coronaregels tegenwoordig achterin instappen, wat het makkelijker maakt om te reizen zonder geldig vervoerbewijs. Sinds het begin van de coronacrisis reist 20 procent van de reizigers zwart, waar dit normaal 1 tot 2 procent is. Om dat tegen te gaan worden er nu landelijk zesduizend ov-bussen omgebouwd.

Door de aanpassingen kunnen reizigers in de toekomst weer instappen bij de chauffeur, die achter een spatscherm komt te zitten, zegt de voorzitter van de koepelorganisatie OV-NL Pedro Peters telefonisch. Ook zullen boa’s meer gaan controleren.

Behalve het tegengaan van zwartrijden, willen de ov-vervoerders het gevoel van veiligheid onder reizigers vergroten. Dat doen ze onder andere door bussen bij iedere halte hun deuren te laten openen voor extra ventilatie en strengere controle op de mondkapjesplicht.

Meer reizigers

Elke week worden er nu landelijk tweehonderd boetes uitgeschreven voor mensen die zich niet aan de draagplicht in het ov houden. Daarom gaan handhavers ook daar strenger op controleren. “Hierdoor voelt de 90 procent die wel een mondkapje draagt zich veiliger en kunnen er meer mensen van het openbaar vervoer gebruik maken,” zegt Peters.

Met dat laatste doelt hij op de recent gestarte campagne van de gezamenlijke ov-bedrijven: het ov is oké. Nu ligt het reizigersaantal rond de 50 tot 60 procent van het normale aantal, waardoor vervoersbedrijven grote verliezen draaien. Met de miljoenen kostende campagne hopen de vervoerders de passagiersstromen te laten stijgen naar 80 procent richting het eind van het jaar.

Een volledige bezetting is niet te halen volgens Peters, doordat veel mensen thuis blijven werken of niet met het ov willen reizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden