Nieuws

58-jarige man uit Baarn aangehouden voor roof Van Gogh en Frans Hals

Een 58-jarige inwoner van Baarn is dinsdagmorgen in zijn woning gearresteerd. Hij wordt verdacht van de diefstal van een schilderij van Vincent van Gogh en een werk van Frans Hals uit twee verschillende musea.

ANP/Het Parool
Districtchef van Alblasserwaard, Bart Willemsen, toont de ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Districtchef van Alblasserwaard, Bart Willemsen, toont de ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het gaat om het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh, dat vorig jaar uit het Singer Museum in Laren werd gestolen en om Twee lachende jongens van Frans Hals, dat verdween uit het museum Hofje van Mevrouw Aerden in Leerdam. De geroofde kunstwerken zijn volgens de politie nog niet teruggevonden.

Kunstroven

Het werk van Van Gogh werd in de nacht van 29 op 30 maart gestolen. Het Singer Museum had het doek uit 1884 op dat moment in bruikleen van het Groninger Museum. De politie reageerde direct op het inbraakalarm nadat een glazen deur was vernield, maar toen agenten arriveerden was de dief al weg. Bewakingsbeelden van de roof waren in april datzelfde jaar te zien in het tv-programma Opsporing Verzocht. Daarop kwamen 56 tips binnen. Bovendien doken in juni recente foto’s op van het schilderij. Volgens kunstdetective Arthur Brand, die de foto’s ontving, was het werk slechts licht beschadigd.

Het schilderij van Frans Hals verdween na een inbraak in de nacht van 26 augustus. De dieven forceerden de achterdeur van het museum en gingen er daarna met het kunstwerk vandoor. De Twee lachende jongens werd eerder al gestolen bij kunstroven in 2011 en 1988.

‘Belangrijke stap’

Of een tip heeft geleid tot de arrestatie van de man uit Baarn is nog niet bekend. De politie noemt de arrestatie wel ‘een belangrijke stap’, maar zegt dat het onderzoek onverminderd doorgaat omdat de doeken nog niet zijn teruggevonden. Een woordvoerder van het Singer Museum vindt het ‘fantastisch nieuws’ en ‘fijn dat de politie die man op het spoor is gekomen’. “Als deze man er inderdaad achterzit, want dat is nog niet bewezen, dan kan dat niet onbestraft blijven.”

Het Groninger Museum opende twee weken geleden een speciale webpagina over het verdwenen schilderij. Volgens directeur Andreas Blühm is de arrestatie een teken dat misdaad niet loont. Wel maakt hij zich nog zorgen over waar het nog altijd spoorloze schilderij is. “Ik ben blij dat de zaak nog de aandacht heeft van de politie,” aldus Blühm. “De vraag is, helpt de aanhouding om het schilderij terug te krijgen? Dat is moeilijk te beoordelen.”

Hij blikt daarbij terug op een eerdere diefstal in 2002 uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. “Daar werden ook inbrekers voor gepakt en veroordeeld, maar daarmee kwamen de schilderijen niet gelijk terug.” Dat gebeurde pas veertien jaar later, toen de kunstwerken opdoken in Italië.

Arthur Brand

Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, roemt de politie voor de aanhouding. “Dit is fantastisch gedaan. Het beste team van Nederland zit op deze zaak. Normaal gesproken zie je dat de politie er na een paar maanden mee stopt, maar dit team houdt vol.”

Brand zegt te weten waar de gestolen Van Gogh zich momenteel bevindt. Het doek is volgens hem vermoedelijk twee keer doorverkocht en zou nu in handen zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. “Hij wilde het schilderij gebruiken voor strafvermindering.” Volgens Brand is er een paar ton voor betaald. Hij zegt de betrokkenen al te hebben gewaarschuwd: “Ik heb al gelijk gezegd: lever hem maar in, want jullie gaan allemaal nat. Dat gebeurt nu ook.” De detective vermoedt dat de Frans Hals ook nog in Nederland is.

‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’, Vincent van Gogh. Beeld Vincent van Gogh
‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’, Vincent van Gogh.Beeld Vincent van Gogh

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden