50Plus kiest voor Liane den Haan als lijsttrekker, weer na interne onrust

Liane den Haan (53) wordt de lijsttrekker van 50Plus bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Dat is zaterdag besloten tijdens de algemene ledenvergadering. Het ging – opnieuw – niet zonder interne strijd.

Tobias den Hartog
Liane de Haan staat de pers te woord tijdens een persconferentie van 50Plus. Beeld ANP
Liane de Haan staat de pers te woord tijdens een persconferentie van 50Plus.Beeld ANP

Niettemin hield Den Haan er de moed in: “Ontzettend bedankt voor uw vertrouwen!” zei ze de partijleden. “U kunt op mij rekenen als het gaat om goede zorg, een goed pensioen, leefbaarheid en veiligheid. Samen gaan we een mooie campagne maken en een mooi programma schrijven. We gaan werken aan een partij met inhoud en een partij met rust!”

Ruzies

Het door ruzies geplaagde 50Plus moest op zoek naar een opvolger nadat boegbeeld Henk Krol de benen nam. Hij startte in mei een nieuwe politieke beweging. Aanvankelijk met Femke Merel van Kooten-Arissen die de Partij voor de Dieren verliet, maar zij kreeg het eveneens met Krol aan de stok en vertrok.

Liane den Haan (53) was voorgedragen door het bestuur van 50Plus. Onder de vijf uitdagers waren Kamerleden Corrie van Brenk en aanvankelijk ook Leonie Sazias.

Die laatste trok zich terug omdat er een richtingenstrijd was ontstaan in de Tweede Kamerfractie. Sazias vond de huidige fractievoorzitter Van Brenk niet geschikt, zo bleek uit een uitgelekt filmpje van een besloten partijbijeenkomst van woensdag.

Volgens Sazias is Van den Brenk ‘iemand die niet past in het profiel dat de partij nu nodig heeft’. Zelf besloot Sazias daarop haar kandidatuur in te trekken en zich achter Den Haan te scharen. Zo hoopte ze haar achterban achter Den Haan te krijgen.

Tijdens de online vergadering zaterdag kwam Sazias curieus eerst niet ‘online’, zodat ze zich niet leek te kunnen presenteren als kandidaat. De partij kreeg eerst geen contact met haar, ook niet telefonisch. Later belde ze alsnog in. “We hebben nu een lijsttrekker nodig die kan verbinden,” zei ze. “Liane den Haan is dat. We hebben iemand nodig die meer zetels kan halen, zodat we invloed kunnen uitoefenen.”

Partijvoorzitter Jan Nagel, die in augustus aantrad met een nieuw bestuur, hoopte nog wel dat de lijsttrekkersverkiezing zonder gedoe zou gaan. Nagel schreef woensdag nog in een interne nieuwsbrief: ‘Nog meer ruzie en we kunnen net zo goed niet naar de stembus gaan.’

Zaterdag, tijdens de online partijvergadering, zei hij dat de voordracht van Den Haan ‘zonder ruzie gepaard’ is gegaan. Hij verklaarde de keuze van het hoofdbestuur van Den Haan als volgt: “Je hebt een spits nodig, of een nummer 10 of 14. Wij denken dat Liane dat is. Zonder dat we iets tekort willen doen aan Corrie of Leonie.”

De uitverkiezing van Den Haan belooft echter ook weer interne verdeeldheid te scheppen in de komende maanden. Een deel van de 50Plus achterban ziet haar helemaal niet zitten, omdat ze als voorzitter van de ouderenbond Anbo instemde met het pensioenakkoord van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en de vakbonden. 50Plus steunde dat akkoord juist niet.

Poetin

Den Haan is nu nog directeur van ouderenbond Anbo. Daar haalde ze flink de bezem door de organisatie. Dat leverde haar zelfs een hatelijke bijnaam op: mevrouw Poetin. Ze greep namelijk in 2015 keihard in nadat lokale bestuurders van de ouderenclub geld wegsluisden. Ze blokkeerde alle rekeningen van honderden afdelingen en centraliseerde de macht om wantoestanden te kunnen stoppen. Ieder plan voor iedere activiteit moest voortaan via het hoofdkantoor in Woerden lopen. Boze lokale bestuurders vergeleken de gang van zaken met Sovjet-praktijken, vandaar het ‘mevrouw Poetin’.

Met Den Haan gokt 50Plus op een onervaren kracht als politiek leider op het landelijk toneel. Toch is ze geen onbekende op het Binnenhof. Als Anbo-directeur was ze er regelmatig te vinden, veelal rond campagnes voor ouderen of om te lobbyen.

Het was Jan Nagel die haar aan het denken zette. Hij belde haar om eens te praten. Ze dacht toen nog dat het om het verkiezingsprogramma ging. “Maar dit bleek heel ergens anders over te gaan.”

Jan Nagel viert zijn benoeming tot 50PLUS-voorzitter. Beeld ANP
Jan Nagel viert zijn benoeming tot 50PLUS-voorzitter.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden