‘500 koks uit Azië naar Nederland gehaald terwijl er geen werk was’

Restaurants zijn in 2020 nauwelijks open geweest, maar toch verstrekte de immigratiedienst IND sinds de corona-uitbraak ruim vijfhonderd nieuwe werkvisa aan Aziatische migranten om in de Nederlandse horeca te werken.

Roxane Soudagar
null Beeld ANP
Beeld ANP

De migranten landden op een verlaten Schiphol om daarna te ontdekken dat er soms helemaal geen werk voor hen was, of dat ze wegens corona veel minder betaald kregen dan beloofd, blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.

Ze betaalden duizenden euro’s aan tussenpersonen die een baan regelden in Nederland. Daarbij maken ze gebruik van een speciale migratieregeling voor Aziatische horeca. In 2017 bleek al uit onderzoek dat deze visumregeling en het gebrek aan controle arbeidsuitbuiting in de hand werken. Toch werd de regeling in 2019 verder verruimd.

Daklozenopvang

Als de migranten niet binnen drie maanden een nieuwe baan vinden verloopt hun verblijfsvergunning. Maar velen kunnen geen ticket naar huis betalen, omdat ze al hun geld in de reis naar Nederland hebben gestopt. Hulpverleners van de daklozenopvang in Den Haag, Amsterdam, Breda en Bergen op Zoom melden dat zij de afgelopen maanden meerdere Aziatische koks hebben opgevangen die hun baan verloren.

Investico vond ook minimaal vier restaurants die de financiële overheidssteun NOW aanvragen, terwijl hun koks bewijs hebben dat ze worden uitgebuit, of in een opvang verblijven omdat ze hun baan verloren en dakloos zijn geraakt.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in een reactie dat het bekijkt of de regeling aangepast moet worden. De brancheorganisatie voor Aziatische horeca VCHO zegt de misstanden in de sector niet te herkennen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden