Nieuws

49 arrestaties in Nederland dankzij internationale afluisteroperatie, 800 arrestaties wereldwijd

In een enorme operatie hebben opsporingsdiensten van 16 landen in ruim 100 landen meer dan 800 arrestaties verricht. De basis onder het wereldwijde onderzoek was een door de Amerikaanse FBI zelf opgezet netwerk voor versleutelde communicatie, dat criminelen gingen gebruiken.

Paul Vugts en Wouter Laumans

In Nederland zijn 49 arrestaties verricht, 25 drugslabs ontmanteld, 2,3 miljoen euro en 8 vuurwapens in beslag genomen.

De opsporingsdiensten konden, ondersteund door Europol, meelezen met de berichten die meer dan 20.000 gebruikers elkaar stuurden. Omdat de criminelen de communicatiedienst volledig vertrouwden, ‘spraken’ ze in glasheldere taakoverzichten hun zware misdrijven.

De onderzoeken draaien om liquidaties, grootschalige handel in drugs en wapens en corruptie.

Operatie Trojan Shield

In operatie Trojan Shield zette de FBI vanaf 2018 de versleutelingsservice An0m op, toen criminelen naarstig zochten naar nieuwe aanbieders van versleutelde communicatie, omdat hun vorige aanbieders zoals Ennetcom, PGP Safe en later EncroChat en Sky ECC waren ontmanteld.

Volgens hoofd Janine van den Berg van de landelijke eenheid van de recherche hebben ook de Nederlandse opsporingsdiensten weer veel helderder zicht gekregen op criminele netwerken. “Het gaat ook om netwerken en misdrijven die we nog niet kenden. Criminele organisaties die zich bezighouden met ernstige, ondermijnende criminaliteit.”

Vijfde harde klap voor de onderwereld

Het is de vijfde keer dat opsporingsdiensten de onderwereld een harde klap toedienen door hun versleutelde berichtenverkeer in beslag te nemen. Meestal gaat het om miljoenen berichten, die inmiddels alleen al in Nederland de basis vormen onder vele tientallen grote strafprocessen, waarin ook vele Amsterdamse criminelen tot forse celstraffen zijn veroordeeld of in afwachting zijn van hun vonnis. Soms gaat het om levenslange celstraffen.

In 2016 werden in Canada de servers van het Gelderse Ennetcom in beslag genomen en gekopieerd, daarna volgden die van het Amsterdamse PGP Safe in Costa Rica en werden in Frankrijk EncroChat ontmanteld en vervolgens Sky ECC, dat in meerdere landen was gevestigd.

Analyse: in de wereld van cryptotelefoons was FBI-chatdienst een relatief kleine speler

In het criminele milieu werd jarenlang gespeculeerd over de mogelijkheid dat opsporingsdiensten zelf een versleutelde chatdienst zouden opzetten. Dat verhaal, dat vervolgens altijd werd afgedaan als wel heel vergezocht, blijkt nu werkelijkheid. Maar in de wereld van cryptocommunicatie was An0m een redelijk kleine speler. Lees meer.

null Beeld Politie
Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden