Update

47-jarige vrouw doodgeschoten in Staatsliedenbuurt in Amsterdam, ook vermoedelijke schutter (57) overleden aangetroffen

In de De Wittenstraat in de Staatsliedenbuurt is donderdagochtend een 47-jarige vrouw uit Amsterdam neergeschoten. Ze is kort daarna aan haar verwondingen overleden. Later is ook de vermoedelijke schutter, een 57-jarige man, dood aangetroffen.

Olaf Heyblom en Madelief van Dongen
De De Wittenstraat is afgezet na het dodelijke schietincident. Beeld Joris van Gennip
De De Wittenstraat is afgezet na het dodelijke schietincident.Beeld Joris van Gennip

Het schietincident gebeurde rond 8.00 uur. De vrouw is doodgeschoten op straat, vlak voor een trapportiek, en niet in het portiek zoals de politie eerder meldde. Wel is in de ruit van het portiek een groot gat te zien.

De hulpdiensten rukten massaal uit, maar reanimatie mocht niet meer baten. De vrouw overleed ter plaatse.

De verdachte, een man van ongeveer 1 meter 90 met een ‘stevig postuur’, vluchtte te voet. Kort daarna kreeg de politie een melding dat er een overleden persoon was aangetroffen in een parkeergarage aan De Wittenkade. Het bleek te gaan om de vermoedelijke schutter, een 57-jarige Amsterdammer.

Bedrukte sfeer

De vrouw was volgens bronnen in de omgeving wel een bekende van de verdachte, maar ze hadden geen vaste relatie. De dodelijke schietpartij lijkt op zichzelf te staan en geen verband te houden met de georganiseerde criminaliteit.

In de De Wittenstraat is de sfeer donderdagmiddag bedrukt. Buurtbewoners staan in deuropeningen of in groepjes op straat na te praten. “Ik vind het zo erg,” zegt er een, de tranen in haar ogen. “Ik heb net gehoord wie er is overleden. Ik moet het echt even laten bezinken.”

Een andere buurtbewoner slaat haar hand voor haar mond wanneer ze hoort dat er een vrouw is overleden. “Een vrouw!” roept ze uit. “Dat maakt me heel bang.”

Speculeren

De geruchtenmolen onder de buren draait op volle toeren, maar veel blijft vooralsnog onduidelijk. Sommigen spreken van een burenruzie, anderen hebben het over een psychose van de dader. Een mannelijke buurtbewoner geeft aan niets van het incident gehoord of gezien te hebben. Zijn keuken zit aan de De Wittenstraat. “In die flat gebeuren wel meer vervelende dingen met personen die overlast veroorzaken. Twee maanden geleden was er nog een inval. ’s Avonds sta ik daar ook liever niet bij het keukenraam.” Ook andere buurtbewoners spreken over een ‘lastige buurman’.

Een bekende van het slachtoffer kijkt van een afstand naar de plaats delict. “Als twee criminelen elkaar afschieten voelt het toch anders,” zegt hij. “Deze vrouw stond midden in het leven. Dat dit gebeurt, is niet te vatten.”

Een buurtbewoner komt net terug van zijn werk en leunt met een biertje tegen zijn fiets. “De vermoedelijke dader ken ik goed,” zegt hij. “Ik zei altijd ‘hey kanjer’ en dan zei hij ‘hey tijger’. Het is hier sociaal, mensen zeggen elkaar gedag.”

Aan De Wittenkade zijn buurtbewoners minder onder de indruk. Bij de zogeheten ParkBee-garage, waar abonnementhouders hun auto kwijt kunnen, is ’s middags geen politielint meer te bekennen. Een buurtbewoner haalt haar schouders op. “Tja, het blijft Amsterdam, hè.”

Impact

In beide straten werd onderzoek verricht door de politie. “Dit heeft natuurlijk veel impact op vrienden, familie en mensen in de buurt. Mochten er mensen hulp nodig hebben dan kunnen zij zich melden bij Slachtofferhulp Nederland,” aldus een politiewoordvoerder.

“Ik hoorde eerst wat geschreeuw maar sloeg daar niet direct op aan,” zegt een vrouwelijke buurtbewoner over het schietincident. Ze opende de gordijnen en zag een wit doek over een persoon in de De Wittenstraat. Daarnaast lag een plas bloed, zegt ze. “Dit is zo heftig. Ik moest wel even huilen.”

Een timmerman die rond 08.00 uur ‘een bakkie’ deed in de Van Hallstraat, vlak bij de De Wittenstraat, zag plotseling veel politieauto’s langskomen. “Ze reden keihard over de stoep.”

Een vrouwelijke bewoner van de De Wittenstraat blijft tijdens het uitlaten van haar hond even stilstaan. Ze heeft niets gemerkt van het schietincident en is geschokt door de gebeurtenissen. “Dit is echt crazy. Ik woon hier al zes jaar en heb nog nooit zoiets meegemaakt.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar de Parool Misdaadpodcast:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden