Nieuws

40.000 schaatsers met letsel op spoedeisende hulp

Zeker 40.000 schaatsers hebben zich rond het afgelopen weekend gemeld bij de spoedeisende hulp met letsel opgelopen na een valpartij op het ijs. Dat blijkt uit een inventarisatie Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) in twintig ziekenhuizen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De meest voorkomende letsels waren gebroken polsen, heupen en schouders. Veel botbreuken konden (tijdelijk) worden behandeld met een gipsverband, maar zeker duizend mensen moesten worden geopereerd. Er werden zaterdag en zondag vijf tot tien keer meer trauma-operaties per ziekenhuis uitgevoerd dan gemiddeld in een weekend zonder natuurijs. In sommige ziekenhuizen zijn zo veel patiënten geopereerd aan een gebroken heup dat de materialen op waren.

De meeste ziekenhuizen hadden zich volgens de NVT voorbereid op de drukte door de spoedeisende hulp te bemensen met extra artsen en verpleegkundigen, traumachirurgen en gipsverbandmeesters. Ook hadden vrijwel alle geïnventariseerde ziekenhuizen de operatiecapaciteit opgeschaald door het openstellen van extra operatiekamers door het draaien van dubbele diensten door traumachirurgen, orthopedisch traumatologen, anesthesiologen, OK- en anesthesiemedewerkers.

‘Totaal geen spijt’

Eén van de patiënten was Utrechter Cor Jansen (60), die tijdens een ‘fantastisch rondje schaatsen’ zijn heup brak. “Maar ik heb totaal geen spijt. Het is pech en ik ben vooral boos op mezelf. Als ik mijn veterstrikdiploma ooit goed had gehaald, was dit niet gebeurd,” steekt Jansen van wal. Samen met een paar vrienden ging hij vrijdagochtend naar de Nieuwkoopse plassen. “Het was heel rustig en er lag geweldig ijs. We maakten een fantastisch rondje.”

Tot een collega gas gaf en Jansen achter hem aan ging. Hij wilde net tegen hem zeggen hoe ‘supergaaf’ het was om op de ijzers te staan, toen het misging. Jansen werd door mensen die vlakbij woonden opgevangen tot de ambulance kwam. Die bracht hem naar het St. Antonius in Leidsche Rijn. “Er waren zeven wachtenden voor mij en ze hoopten dat ze me dezelfde dag nog konden opereren. Zo druk was het. Ik was bang dat ik een hele nacht moest liggen zonder geopereerd te worden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden