Update

3600 boetes en 25 aanhoudingen in de eerste nacht van de avondklok

Terwijl het in het overgrote deel van de Nederlandse straten stiller was dan ooit, was er her en der sprake van onrust. In de eerste nacht na het ingaan van de avondklok verrichtte de politie 25 aanhoudingen en schreef 3600 boetes uit.

Het Parool
De GGD Testlocatie op het haventerrein in Urk werd zaterdagavond in brand gestoken. Beeld ANP
De GGD Testlocatie op het haventerrein in Urk werd zaterdagavond in brand gestoken.Beeld ANP

“Het beeld op straat was na de ingang van de avondklok overwegend rustig,” meldt de politie. “Er kwam afgelopen nacht twintig procent minder meldingen binnen in vergelijking met een normale zaterdag. Van de mensen die zijn gecontroleerd had tachtig procent de juiste papieren bij zich.”

Het is nog onbekend hoeveel van deze boetes en aanhoudingen in Amsterdam zijn verricht. Op diverse plekken in de stad voerde de politie controles uit. Zo werd op het Hugo de Grootplein door zo’n twintig agenten een fuik opgezet. Tientallen boetes werden hier uitgeschreven.

Op sociale media gaat een video rond van een fietser die bij een controle op de Admiraal de Ruijterweg op de vlucht slaat. Door snel weg te fietsen probeert hij aan een boete te ontkomen. Helaas voor hem achtervolgt een motoragent hem daarna.

Coronateststraat in brand

In Urk liep het uit de hand toen tientallen jongeren de straat opgingen en in honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein reden. Een coronateststraat werd in brand gestoken. Twee mensen zijn aangehouden en tientallen boetes zijn uitgeschreven vanwege het overtreden van de avondklok.

‘Dramatisch zoals deze avond nu verloopt,’ schrijft burgemeester Cees van den Bos op Twitter. ‘Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME.’ Van den Bos sluit af met ‘We willen rust op Urk’.

Het noodbevel werd afgegeven en de mobiele eenheid en de marechaussee stonden klaar om in te grijpen. Maar uiteindelijk keerde de rust terug en was de inzet van de ME niet noodzakelijk.

In het Limburgse Stein moest de ME wel optreden om tientallen jongeren aan te pakken. De jongeren waren de straat opgegaan om bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te drinken. Zeker honderd jongeren hadden zich rond 21.00 uur verzameld in het centrum. Van daaruit trokken ze door de straten, ‘dictatuur’ scanderend. Ook staken ze vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie.

De politie heeft voor het overtreden van de avondklok veertien personen aangehouden. Ze sluit meer aanhoudingen niet uit.

Tientallen boetes

In het centrum van Rotterdam gingen zaterdagavond zo’n vijftig demonstranten tegen coronamaatregelen toch de straat op. De politie deelde tientallen boetes uit en hield twee betogers aan. De rest van de avond en nacht bleef het vrij rustig, zegt een politiewoordvoerder. “Hier en daar hebben we wel boetes uitgedeeld.” Hoeveel precies, wordt later bekend.

In IJmuiden moest de politie naar het Marktplein om een demonstratie de kop in te drukken. Hier protesteerden tientallen mensen tegen de avondklok. Volgens een politiewoordvoerder zouden twee mensen zijn aangehouden. Ook in Den Helder waren er enkele demonstranten die met een boete naar huis werden gestuurd.

Ook controleerde de politie op de snelwegen. Op de provinciale wegen in Midden-Nederland werden iets minder dan honderd boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Langs de A2 bij Zaltbommel werden nog eens 45 boetes uitgedeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden