Update

300 euro bonus voor politiemedewerker, overgeslagen boa’s ontstemd

Alle politiemedewerkers in Nederland krijgen in december een eenmalige bonus van 300 euro netto. Het moet een blijk van waardering zijn voor de hoge druk die er op agenten en medewerkers ligt gedurende de coronacrisis. De boa’s zijn boos. ‘Waarom krijgen wij niet dezelfde waardering?’

Tobias den Hartog
null Beeld ANP
Beeld ANP

De vakbonden voor boa’s hebben bij de minister aangekaart dat ook zij vinden dat ze recht hebben op de bonus. “We gunnen de politie deze bonus van harte, maar onszelf ook. Wij hebben minstens zo ver vooraan gestaan in de frontlinie,” zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

Voorzitter Richard Gerrits van Vakbond BOA ACP: “Wij hebben het sinds het begin van de pandemie geen moment rustiger gehad. Met de nieuwe regels komen er nu wéér taken voor ons bij, terwijl we door ziekte met grote onderbezetting kampen. Dit kan zo niet langer.”

Blijk van waardering

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) maakte woensdag bekend dat politiemedewerkers een coronabonus krijgen. De politie kampt ook met onderbezetting. Grapperhaus zegt dat ondanks de krapte agenten hun ‘verantwoordelijkheid blijven nemen’. “Daarvoor mogen wij als samenleving groot respect hebben. De Korpschef van politie heeft besloten al zijn medewerkers een expliciete en tastbare blijk van waardering te geven. Ik ondersteun dit gebaar van harte.”

De politiemensen krijgen het bedrag gestort bij het salaris van december. De bonus komt er op initiatief van het korps, omdat er vanwege corona minder gebruik werd gemaakt van regelingen en er dus geld over was. Die financiële ruimte wil de politie uitkeren, in plaats van terug te laten vloeien naar de algemene pot. Al het personeel tot schaal 15 komt in aanmerking.

‘Voldoende blauw’

De druk op de politie blijft voorlopig nog hoog, onder meer door de vele demonstraties en het groeiende aantal meldingen over personen met verward gedrag, aldus het ministerie. Andere politieonderdelen moeten daarom bijspringen zodat er ‘voldoende blauw’ op straat blijft. Eerdere maatregelen die genomen zijn, zoals de uitbreiding van de politie en het verkorten van de opleiding, zullen pas vanaf 2024 volledig effectief zijn. Daarna is het probleem naar verwachting hersteld, denkt Grapperhaus.

Korpschef Henk van Essen zegt de bonus uit te keren ‘in de wetenschap dat deze waardering eigenlijk nooit hoog genoeg kan zijn en niet opweegt tegen de inzet, de risico’s en dat wat van jullie gevraagd is de afgelopen periode en nog gevraagd gaat worden’. Toch is de ‘financiële schouderklop’ volgens hem een belangrijk gebaar: “We willen dat jullie weten dat we zien wat jullie allemaal doen, de toewijding waarmee jullie dat doen en ten koste van wat dat soms gaat.”

Eerder werd bekend dat zorgmedewerkers een netto bonus van 1000 euro krijgen vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Deze bonus wordt door de overheid betaald. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zorgberoepen die wel en die geen bonus krijgen. Hier was veel kritiek op omdat bijvoorbeeld laboratoriummedewerkers, die door corona veel diagnoses moeten stellen en daardoor meer werken, niet in aanmerking komen. Bovendien moeten werkgevers dit zelf regelen, wat vaak tot veel onrust leidt.

Mooie sier

Politievakbonden ANPV en de Nederlandse Politiebond (NPB) reageren positief op de eenmalige uitkering. “Het is echt even een opsteker voor politiemensen en is meer dan terecht,” zegt NPB-voorzitter Jan Struijs. “Maar we willen wel benadrukken dat dit uit de eigen politiebegroting komt. Het kabinet en Grapperhaus maken hier mooie sier mee, maar dit is politiegeld en geen kabinetsgeld.”

De ANPV vindt het een prima geste. “Het doet recht aan de stap naar voren die de collega’s het afgelopen jaar in de maatschappij hebben gedaan,” laat een woordvoerder weten. Ook in de hoogte van het bedrag kunnen de bonden zich vinden. Volgens de NPB gaat het niet alleen om het bedrag, maar ook de motivatie die eronder ligt. “Er wordt buitengewoon goed gepresteerd door politiemensen binnen deze gezondheidscrisis, met onwaarschijnlijk lange diensten en veel geweld,” zegt voorzitter Struijs. “En daarvoor hadden ze het ook al moeilijk.”

De NPB zegt veel positieve reacties binnen te krijgen, maar proeft ook wantrouwen richting kabinet over de uitkering. “Politiemensen lopen met vragen rond waar dit geld vandaan komt,” stelt Struijs. “’Het is toch geen trucje om de cao-onderhandelingen af te kopen?’ heb ik al gehoord.” Volgens Struijs komt het geld uit een ‘beloningspotje’ binnen de politie. “Kregen we maar een coronabonus van het kabinet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden