Nieuws

23.789 positieve coronatests, nieuw dagrecord

Een recordaantal Nederlanders is de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 23.789 meldingen van positieve tests.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hiermee werd het vorige record, van vorige week donderdag verbroken: toen werden ongeveer 23.600 nieuwe gevallen in een dag tijd geteld.

Het is de negende dag op rij met meer dan 20.000 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 156.921 gevallen. Ook dat is een record. Gemiddeld komt het neer op 22.417 bevestigde besmettingen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de 55e dag op rij.

De stijging van het aantal positieve tests gaat wel iets langzamer. Het weektotaal over de afgelopen zeven dagen, de 156.921 positieve tests, ligt 32,4 procent hoger dan de week ervoor. Dat is het laagste ‘groeigetal’ sinds 9 oktober. Het kan een tijdelijk dipje zijn; het kan ook komen doordat de GGD’s tegen hun maximale capaciteit aan zitten en niet in staat zijn om nog meer mensen te testen dan ze nu al doen, maar het zou ook kunnen betekenen dat de groei wat begint af te vlakken.

Amsterdam telde zoals gebruikelijk de meeste positieve tests. Bij 735 inwoners van de hoofdstad werd het virus aangetroffen. Den Haag registreerde 570 nieuwe gevallen, Rotterdam 562 en Utrecht 511. Daarna volgen Breda (345), Tilburg (329) en Eindhoven (319).

In de provincie Utrecht testten 2251 mensen positief, en ook dat is een record. Nog nooit had een veiligheidsregio in één dag zo veel nieuwe gevallen. Vorige week woensdag meldde Rotterdam-Rijnmond 2156 positieve tests.

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Voor het eerst in bijna twee weken is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag iets afgenomen. Er liggen nu 2535 patiënten met Covid-19. Dat zijn er vijf minder dan dinsdag, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten met 22 af tot 2030. Op de intensive cares liggen nu 505 mensen met corona, 17 meer dan een dag eerder. Eind mei lagen er voor het laatst meer dan vijfhonderd Covidpatiënten op de ic’s.

In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 272 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic’s werden er 47 mensen opgenomen.

Sterfgevallen

Het RIVM kreeg afgelopen etmaal vijftig meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 271 sterfgevallen, gemiddeld bijna 39 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 8 maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden