De tickertape van de AEX-index.

2019 blijkt onverwacht goed beursjaar

De tickertape van de AEX-index.Beeld ANP

Het beursjaar 2019 gaat de boeken in als een prima jaargang, terwijl de voorspellingen best somber waren. ‘Tot een paar maanden geleden was er nog steeds recessievrees.’

Peet Vogels

Aandelen, obligaties of vastgoed, zelfs olie en goud: alle beleggingscategorieën deden het goed tot uitstekend, met als uitblinker de aandelen. Wie begin van het jaar 1000 euro in de Amsterdamse AEX-index had belegd, heeft er nu 1250 van gemaakt.

En niet alleen Nederland deed het goed. Op Amerikaanse aandelen bedroeg het rendement zelfs 33 procent, al is dat wel inclusief valutawinst doordat de dollar steeg ten opzichte van de euro. Gemiddeld gingen de aandelenkoersen in 2019 wereldwijd met circa 30 procent omhoog.

Vooraf had niemand durven tekenen voor zo’n goed beursjaar. “Ik houd elk jaar een enquête onder collega’s,” zegt Corné van Zeijl, fondsmanager bij vermogensbeheerder Actiam. “De gemiddelde verwachting van de 111 voorspellers was dat de AEX op 501 punten zou eindigen. Er was zegge en schrijve één collega die 610 als eindstand voorspelde.”

Angst en vrees

Zo gek was die voorzichtigheid niet. In december 2018, de dag voor kerst, stortten de beurzen wereldwijd in na de renteverhoging door de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Een stijgende rente is slecht nieuws voor aandelen, dus verkochten beleggers die. Kort daarna gingen de koersen toch weer flink omhoog, doordat er wat extra vraag kwam. Dat herstel zette de eerste maanden van 2019 door.

Bob Homan, hoofd van de afdeling die voor ING miljarden belegt, kijkt met een mengeling van verbazing en bewondering naar dit jaar. “Koers houden bij tegenwind was de titel van de ING-visie op dit beursjaar. De angst voor de brexit en vrees voor een recessie bepaalden het sentiment. Die recessievrees was er tot een paar maanden geleden nog steeds.” Die voorzichtig sombere verwachting is niet uitgekomen. “Je moest echt je best doen om geld te verliezen.”

Dalende rente

Het is niet aan de prestaties van bedrijven te danken dat hun aandelenkoersen stegen. “De bedrijfswinsten zijn nauwelijks gestegen,” aldus Van Zeijl. Het was de rente die de koersen opdreef. Homan: “Wereldwijd was de rente aan het begin van het jaar 2,6 procent. Nu is dat 1,3 procent.”

Een dalende rente betekent dat obligaties duurder worden. Daarop was het rendement dit jaar 5 tot 6 procent, maar het zijn vooral de aandelen die van de lage rente hebben geprofiteerd. De beurs met zijn stijgende aandelenkoersen is een aanlokkelijk alternatief als obligaties minder rente opleveren dan de inflatie.

De winst die bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders, ofwel het dividend, leverde gemiddeld 3 procent rendement op. Heel wat meer dan een spaarrekening.

En dan is er ook nog fomo, fear of missing out, ofwel angst de boot te missen. Als de koersen stijgen, stappen meer mensen in om ook te profiteren van de koersstijgingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden