18 jaar cel en tbs voor Thijs H.
De rechtbank in Maastricht heeft Thijs H. (28) donderdagmiddag veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. Hij is niet volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Het OM eiste eerder 24 jaar en tbs tegen H.
H. stak vorig jaar mei drie willekeurige wandelaars dood in Den Haag en op de Brunssummerheide.
De rechter oordeelde dat Thijs H. ‘wel strafbaar’ is: “Er zijn geen feiten of omstandigheden die strafbaarheid volledig uitsluiten.” Wel is H. waarschijnlijk verminderd toerekeningsvatbaar, stelt de rechter. H. moet naast de 18 jaar cel en tbs een schadevergoeding van 103.498,08 euro betalen aan de nabestaanden.
Psychische dwang
De verdediging en Thijs H. mikten op alleen tbs, geen celstraf. Het Openbaar Ministerie had 24 jaar celstraf plus tbs geëist. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseren de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren (waardoor een celstraf zou vervallen) omdat hij volledig onder ‘psychische dwang’ gehandeld zou hebben. ‘Het systeem’ droeg H. via ‘codetaal’ in Netflixseries en kentekens op om te moorden, verklaarde hij eerder.
Maar het OM stelt dat de man soms berekenend te werk ging, dat hij zich verdiepte in psychopaten, zijn klachten willens en wetens verergerde met het gebruik van drugs en medicijnen.
De ‘schokkende en lugubere’ moorden zouden normaal gesproken leiden tot levenslange celstraf, maar het OM houdt rekening met H.’s geestesgesteldheid: hij had zeker psychische problemen, was verminderd toerekeningsvatbaar. Wel vermoedt het OM dat H. onder dwingende regie en sturing van zijn familie en advocaat achteraf een verhaal fabriceerde over een psychose om zo een celstraf te ontlopen.
Strijd
Op de achtergrond speelt nog een felle strijd tussen psychiaters en gedragsdeskundigen. H.’s eerdere behandelaars bij ggz-kliniek Mondriaan hebben ondanks zijn mentale problemen en een zelfmoordpoging nooit vastgesteld dat hij psychotisch was. De experts van het Pieter Baan Centrum (PBC) stelden dat die eerdere therapeuten en psychologen daarin gefaald hebben, een ‘rode vlag’ gemist hebben en dat ze H. verkeerde medicijnen hebben voorgeschreven die zijn psychose juist aanjagen.
De kliniek eiste rectificatie van het PBC, Mondriaan vindt de handelwijze van het PBC ‘onzorgvuldig, laakbaar en mogelijk zelfs onrechtmatig’.