‘15 miljoen euro extra voor theater en muziek’

Het kabinet maakt 15 miljoen euro vrij voor het Fonds Podiumkunsten. Met dit bedrag kunnen de theatergezelschappen en muziekensembles die positief waren beoordeeld, maar waarvoor niet genoeg geld was, toch subsidie krijgen.

Het Parool
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat meldt dagblad NRC, dat in het bezit is van de uitgelekte Miljoenennota.

Het fonds maakte begin augustus de verdeling van de vierjarige subsidies bekend: 78 makers en producerende instellingen kregen voor 2021-2024 bijdragen toegekend. In maar liefst 33 gevallen betreft het nieuwkomers die niet eerder een aanvraag bij het fonds hadden ingediend. Niet alle aanvragen van positief beoordeeld instellingen werden gehonoreerd: het fonds kwam daarvoor 15,8 miljoen euro tekort. Dat ging ten koste van 71 instellingen.

Vanuit de kunstensector werd hevig gepleit voor extra investeringen door het kabinet. Verschillende organisaties die geen subsidie meer zouden ontvangen, kondigden al aan zichzelf op te heffen.

Ook was er kritiek op de spreiding door het Fonds Podiumkunsten. Veel van de organisaties met gehonoreerde aanvragen bevonden zich in de Randstad. Gedeputeerden van negen provincies schreven in een open brief aan minister Van Engelshoven (OCW) dat het publiek in de provincie ‘de dupe’ werd en waarschuwden voor ‘onaanvaardbare witte vlekken’.

Bovenop de extra 15 miljoen euro komt daarom nog eens twee miljoen om te investeren in cultuur in de regio, zoals Friesland, Drenthe, Flevoland, Zeeland en Limburg.

Hoe het extra geld zal worden verdeeld, is nog onduidelijk. Normaal gesproken hanteert het fonds een rangorde van volgorde waarin instellingen alsnog geld zouden krijgen. Doordat het nieuwe budget niet geheel toereikend zal zijn, kunnen instellingen onderaan de rangorde alsnog naast subsidie grijpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden