1490 nieuwe coronabesmettingen, laagste aantal sinds september

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is het afgelopen etmaal toegenomen met 1490. Voor het eerst sinds 15 september komt het aantal positieve tests in een etmaal onder de 1500 uit. De ziekenhuisbezetting is heel licht gedaald.

Het Parool
null Beeld DeFodi Images via Getty Images
Beeld DeFodi Images via Getty Images

Met het aantal van 1490 besmettingen daalt het weekgemiddelde opnieuw. Ook zondag (1596) kwam het aantal nieuwe besmettingen ruim onder de 2000. Het weekgemiddelde ligt op ongeveer 2138 nieuwe besmettingen per dag. De laatste keer dat het weekgemiddelde zo laag was, was ook in september.

Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. In de hofstad kregen 70 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. In Rotterdam werden 60 besmettingen bevestigd, gevolgd door de gemeente Amsterdam, met 57 nieuwe gevallen. Zondag waren dat er 59.

Ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen maandag 993 coronapatiënten, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de tweede dag op rij dat er minder dan duizend mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet houden.

Op de intensive cares ligt maandag 1 coronapatiënt minder dan zondag. Er werden zeven nieuwe patiënten met corona opgenomen en acht ontslagen. Ter vergelijking: precies een maand geleden, op 7 mei, werden nog 44 nieuwe coronapatiënten op de ic’s opgenomen.

Op de verpleegafdelingen daalde de bezetting met coronapatiënten met 4 tot 650. De verpleegafdelingen namen afgelopen 24 uur 51 nieuwe coronapatiënten op.

Vanaf maandag kunnen ziekenhuizen hun ic-capaciteit afschalen, maakte het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vorige week bekend. Landelijk moeten er nu nog minimaal 1150 ic-bedden beschikbaar blijven, het niveau van voor de coronacrisis. In april moest de capaciteit juist nog omhoog naar 1550 ic-bedden. Vorig jaar - tijdens de eerste coronagolf - schaalden de ziekenhuizen op naar 2200 ic-bedden, maar toen werd vrijwel alle reguliere zorg verder gestaakt.

Het LCPS verwacht dat de daling verder zal doorzetten. Het centrum heeft de afgelopen 24 uur geen enkele coronapatiënt verplaatst naar een andere regio. Zulke verplaatsingen, die bedoeld zijn om de druk zo evenredig mogelijk te verdelen over het land, bleven zaterdag en vorige week maandag ook al uit. Toch blijft het LCPS voorlopig wel actief. Verplaatsingen kunnen nodig blijven. ‘Dat doen we voor een gelijke toegang tot ziekenhuiszorg voor alle patiënten in ons land én voor een gelijke uitgangspositie van de regio’s voor inhaalzorg,’ aldus het centrum.

Sterfte

Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van corona is de afgelopen 24 uur toegenomen met 3. Ook zondag werden er 3 sterfgevallen gemeld. Overlijdensgevallen worden soms met enige vertraging doorgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden