Nieuws

141 gevallen van apenpokken in Amsterdam tot nu toe, aantal besmettingen stijgt

In Amsterdam zijn 141 besmettingen met apenpokken geregistreerd sinds de uitbraak op 20 mei begon. Het aantal nieuwe gevallen per week stijgt, maar niet exponentieel. Dat meldt wethouder Shula Rijxman (publieke gezondheid) vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Het Parool
Microscopisch beeld uit 1968 van huidweefsel dat is geïnfecteerd met het apenpokkenvirus. Beeld Gado via Getty Images
Microscopisch beeld uit 1968 van huidweefsel dat is geïnfecteerd met het apenpokkenvirus.Beeld Gado via Getty Images

In heel Nederland zijn sinds mei 211 besmettingen vastgesteld. Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakte weerstand, kinderen en zwangeren.

De relatief lange incubatietijd van het virus, 1 tot 3 weken, zorgt er volgens de GGD voor dat er nog steeds besmettingen bovenkomen en er een stijgende lijn te zien is. De organisatie benadrukt dat het ‘hier duidelijk niet om een exponentiële groei gaat, waar bij corona wel sprake van was.’

De meeste mensen die nu het virus hebben zijn mannen die seks hebben met mannen. In Amsterdam gaat het uitsluitend om die groep. Onder 238 geteste personen waren 141 besmettingen.

In voorlichting wordt expliciet aandacht besteed mannen die seks hebben met mannen door bijvoorbeeld pop-ups in datingapps als GrindR en Hornet. Gezondheidsdiensten benadrukken daarbij dat iedereen apenpokken kan krijgen na nauw contact met iemand die is besmet. De verwachting is dat het aantal besmettingen in Europa voorlopig nog zal toenemen.

Quarantaineregels

De regel dat mensen die rechtstreeks contact hebben gehad met een besmet persoon drie weken in quarantaine moeten, komt te vervallen, meldt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Voor die mensen gaat het strikte advies gelden dat zij moeten afzien van intiem contact. Personen met het apenpokkenvirus moeten nog wel drie weken in isolatie gaan.

Amsterdammers die zich zorgen maken, kunnen altijd contact opnemen met de telefonische hulplijn van de GGD over apenpokken.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden