Nieuws

14 miljoen voor handhaving van lachgasverbod

Om toe te zien op het verbod op lachgas wordt 14 miljoen euro extra gestoken in handhaving door de politie. Dat meldt demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Parool
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het bedrag maakt deel uit van het half miljard dat op Prinsjesdag is toegezegd om ondermijnende criminaliteit beter te bestrijden.

Het wetsvoorstel om lachgas te verbieden lag al klaar, maar geld was er nog niet. Het demissionaire kabinet wilde dat nog niet vrijmaken, maar in juli riep de Kamer op toch snel werk te maken van het verbod en daar ook geld voor uit te trekken. Het kabinet mikt nu op invoering van de wet in het voorjaar van 2022.

Preventie

Een groot deel van het Prinsjesdaggeld (82 miljoen euro) wordt gestoken in preventie. “Om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden, bieden we hen in kwetsbare wijken meer perspectief met behulp van onder andere sociale (gedrags-)interventies, opleiding en toeleiding naar werk,” aldus Grapperhaus. De politie krijgt daarnaast 60 miljoen voor ‘toekomstgerichte versterking van de opsporing’, met behulp van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.

Ook gaat er een bedrag naar ‘de bescherming en veiligheid van beroepsgroepen die zich dagelijks inzetten voor onze democratische rechtsstaat’, zoals advocaten en journalisten. Na de moord op Peter R. de Vries staat dit thema hoog op de politieke agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden