Nieuws

1040 wapens aangetroffen op Schiphol in 2019

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 1350 wapens in beslag genomen op de Nederlandse luchthavens. Het overgrote deel werd onderschept op Schiphol, waar 1040 wapens werden aangetroffen.

ANP/Het Parool
Een selectie van wapens die de Koninklijke Marechaussee in 2019 op Nederlandse luchthavens in beslag nam.  Beeld ANP
Een selectie van wapens die de Koninklijke Marechaussee in 2019 op Nederlandse luchthavens in beslag nam.Beeld ANP

Het aantal is lager dan het jaar ervoor, toen de marechaussee nog 2067 wapens in beslag nam. De daling is voornamelijk toe te schrijven aan de zogeheten ‘creditcardmessen’, die vallen sinds medio 2019 in een andere categorie en tellen dus niet meer mee.

De verboden wapens kunnen imitatiewapens zijn, maar ook echte wapens zoals katapulten, boksbeugels, pepperspray, munitie en vouwmessen. In twaalf gevallen was sprake van vuurwapens. Het ging daarbij om een geweer, pistolen en gaspistolen.

Preventief fouilleren

De wapens worden vooral gevonden in koffers en tassen tijdens bagagecontroles. Daarnaast stuit de marechaussee regelmatig op verboden wapens bij mensen die reizigers komen halen of brengen. Omdat Schiphol een veiligheidsrisicogebied is, mag er altijd preventief worden gefouilleerd.

Afgelopen dinsdag trof de marechaussee nog een stiletto aan bij een 17-jarige jongen, die met drie andere jongeren rondzwierf op Schiphol. Zaterdagavond was het ook raak: drie tieners liepen toen rond op de luchthaven met meerdere messen op zak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden