10.000 Amsterdamse boetes tijdens drie maanden avondklok

In drie maanden tijd heeft de politie meer dan 95.000 mensen beboet voor het overtreden van de avondklok, die woensdagochtend werd opgeheven. Het aantal boetes in Amsterdam was met meer dan tienduizend het hoogst.

Marijne Beijen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Op een overtreding stond een boete van 95 euro. De politie heeft in totaal voor 9.025.000 euro aan boetes uitgeschreven.

De meeste boetes vielen in grote steden, waarbij in Amsterdam het aantal boetes met 10.027 het hoogst was. Ook de politie in Rotterdam (7004) en Den Haag (5083) bekeurde veel mensen.

Overuren politie

De politie maakte in die maanden ruim 212.000 overuren, 65 procent meer dan in het vorige jaar. Vooral de coronademonstraties zijn een oorzaak van de stijging: in totaal telde de politie 1500 protesten in de eerst vier maanden van 2021, meer dan het dubbele van die periode in 2020.

De avondklok werd ingevoerd op 23 januari om feesten en bezoeken thuis tegen te gaan. De hoop was dat de maatregel het aantal besmettingen met tien procent zou verminderen. Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft de avondklok nauwelijks effect gehad. “Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect,” aldus Kuipers woensdagavond in de talkshow Beau.

Het RIVM zegt dat het effect van de avondklok nog niet bekend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden