Zuckerberg en Gates: programmeren als 'rocksterren' op Amerikaanse scholen

Mastodonten uit de technologiesector als Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, Bill Gates en Jack Dorsey, de bedenker van Twitter scharen zich achter de nieuwe campagne 'What most schools don't teach'. Hierin wordt gepleit voor het integreren van computerprogrammeren in de lesprogramma's van middelbare scholen. Want, zo wordt duidelijk in het promofilmpje, 'programmeurs zijn de rocksterren van vandaag'.

redactie

Non-profitorganisatie Code.org werd vorig jaar opgericht door Hadi Partovi, een van de eerste investeerders in Facebook en Dropbox. Met zijn Code.org wil hij het lesgeven in computerprogrammering op scholen stimuleren. Belangrijke reden voor de campagne is het overschot van 1 miljoen banen in de computertechnologie tegenover de slechts 400.000 capabele studenten in 2020. Blijkt uit berekeningen van Code.org.

'Iedereen in dit land zou moeten leren hoe ze een computer moeten programmeren. Want dat leert je na te denken', wordt wijlen Steve Jobs geciteerd. Volgens Jack Dorsey van Twitter verschilt het leren programmeren niet veel van het bespelen van een instrument of sporten.

Tovenaars
'Programmeurs zijn de tovenaars van de toekomst', voorspelt Gabe Newell van game-ontwikkelaar Valve. 'Alsof je magische krachten hebt vergeleken met alle anderen om je heen.' Die 'anderen' zijn er veel als je Code.org moet geloven. Slechts één op de tien Amerikaanse scholen biedt programmeren aan als vak.

Code.org geeft bezoekers de kans om te oefenen met verschillende programmeermethodes als html5, Ruby en Javascript. Daarnaast zijn er instructiefilmpjes te downloaden die docenten kunnen gebruiken in hun lessen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden