PlusTen Slotte

Zonder meesterdrummer Tony Allen (1940-2020) had afrobeat niet bestaan

Tony Allen. Beeld AFP
Tony Allen.Beeld AFP

In Parijs overleed op 79-jarige leeftijd de Nigeriaanse meesterdrummer Tony Allen. In een door het blad Rolling Stone opgestelde Top 100 van de beste drummers aller tijden staat hij op de 33ste plaats.

Peter van Brummelen

De legendarische Nigeriaanse bandleider en saxofonist Fela Kuti keek niet op een mannetje meer of minder op het podium. Vaak had hij wel dertig muzikanten achter zich staan, soms liep het ledental van zijn band zelfs op tot zestig. Al die muzikanten deden precies wat Kuti hun opdroeg, alleen drummer Tony Allen had vrij spel.

Toen er in 1980 na lange tijd een einde aan hun samenwerking kwam, had Kuti wel vier drummers nodig om de in polyritmiek uitblinkende Tony Allen te vervangen.

Allen begon op relatief late leeftijd te drummen. Achttien was hij toen hij voor het eerst achter een drumstel plaatsnaam. Geïnspireerd door Amerikaanse jazzdrummers als Art Blakey en Max Roach maakte hij zich het instrument snel eigen.

In 1964 leerde hij Fela Kuti kennen, die had vernomen dat Allen de beste drummer van heel Nigeria was. Gezamenlijk creëerden zij het genre dat de wereld leerde kennen als afrobeat: een explosieve mix van West-Afrikaanse stijlen en Amerikaanse jazz en funk. Op zeker veertig albums van Fela Kuti bespeelde Tony Allen de drums.

Hard en zacht

De in 1997 overleden Fela Kuti, die een nogal hoge dunk van zichzelf had, deed niet moeilijk over het belang van Tony Allen voor de afrobeat en zei dat het genre zonder de wonderdrummer eenvoudigweg niet had bestaan. Kenmerkend voor het spel van Tony Allen was vooral de dynamiek ervan.

Niet alleen wisselde hij hard en zacht met elkaar af, ook kon hij zowel wiskundig strak als los swingend spelen. In een in 2016 door het Amerikaanse blad Rolling Stone opgestelde Top 100 van de beste drummers aller tijden stond Allen op de 33ste plaats. Brian Eno noemde hem de beste drummer van de 20ste én de 21ste eeuw.

New Cool Collective

De dood van Allen, donderdag in Parijs (al lang zijn woonplaats), komt volkomen onverwacht. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt. De drummer was nog volop actief en ging samenwerkingen aan met muzikanten uit heel verschillende genres.

In 2005 deed hij mee op een album van het Nederlandse New Cool Collective. Twee jaar daarna vormde hij met Damon Albarn (Blur) en Paul Simonon (The Clash) de groep The Good, The Bad & The Queen. Eveneens met Albarn speelde hij in Rocket Juice & The Moon, waarvan ook Red Hot Chili Peppers-bassist Flea deel uit maakte.

Begin dit jaar verscheen een album van Tony Allen en de Zuid-Afrikaanse trompettist Hugh Masekela. Op die plaat, met opnames uit 2010, was het nummer ‘Never’ een eerbetoon aan Fela Kuti.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden