Zondag eerste van vier Open Monumentendagen in Amsterdam

Vierhonderd jaar geleden begon Amsterdam met de aanleg van de grachten. Dat wordt gevierd met vier Open Monumentendagen. Zondag is de eerste.

Door Lorianne van Gelder
Belangstellenden wandelen in 2011 op het dak van The Bank aan het Rembrandplein tijdens de Open Monumentendag. Beeld anp
Belangstellenden wandelen in 2011 op het dak van The Bank aan het Rembrandplein tijdens de Open Monumentendag.Beeld anp

Op naaldhakken mag je er niet in, maar op platte schoenen is het bijzondere Grachtenhuis De Granada aan de Nieuwe Herengracht 99 morgen voor iedereen te bezoeken. Ter gelegenheid van vierhonderd jaar grachten zijn er dit jaar drie extra Open Monumentendagen, in plaats van één weekeinde, het tweede weekeinde van september.

'Het is voor het eerst ook ingericht voor een internationaal publiek,' zegt Esther Agricola, organisator en directeur Bureau Monumenten & Archeologie. 'Natuurlijk zijn kerken en openbare gebouwen mooi om te zien, maar tijdens Open Monumentendag is het toch het leukst als je op de bel mag drukken en bij een woonhuis naar binnen kunt. Mensen die in monumenten wonen, hebben vaak veel energie gestopt in het restaureren.' Steeds meer monumenteneigenaren doen mee. 'Al voelen sommigen nog een drempel als we zeggen dat bij groot succes vijfduizend mensen over de vloer kunnen komen,' lacht Agricola.

De vier Monumentendagen zijn grotendeels chronologisch opgebouwd. Tijdens de eerste editie staat het begin van de bouw van de Grachtengordel in 1613 centraal, de Derde Uitleg geheten, tussen de Brouwersgracht en de Leidsegracht.

Van de vijftien monumenten morgen is ook het centrale punt De Bazel een bezoek waard. Agricola: 'Studenten van de Academie van Bouwkunst hebben schetsen gemaakt voor de toekomst. Het verleden kennen we, maar hoe zien de grachten er over vierhonderd jaar uit?'

Open Monumentendag, morgen, 9.00-17.00 uur, toegang gratis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden