Zoektocht naar mooiste meisjes van de klas

De Nijmeegse schone Uschi wond in haar jeugdjaren alle jongens om haar vinger. Foto GPD

Schoonheid kan ook een blok aan je been zijn, heeft Bob Keller, als eindredacteur de man achter het Tros-succes Het mooiste meisje van de klas, na twee seizoenen wel geleerd.

Ruim een miljoen mensen stemmen wekelijks af op het programma waarin onderzocht wordt hoe het het voormalige stuk van de school is vergaan. Het kwam niet zonder slag of stoot tot stand.

Bij de presentatie van het idee was zelfs zendercoördinator Marcel Peek niet direct overtuigd. Ook viel het aantal aanmeldingen vies tegen. De ervaring heeft geleerd dat hoofdpersonen van de serie makkelijker 'via via' te vinden zijn.

''Niemand meldt zichzelf aan als voormalig mooiste meisje van de klas,'' zegt Keller. Hebben oud-klasgenoten iemand getipt als potentiële kandidate, dan komt het meestal wel goed. ''Veel vrouwen zijn ijdel genoeg om mee te willen werken aan zo'n bijzondere document over henzelf. Dat streelt toch je ego.''

Bij deze tweede reeks - na vanavond nog twee afleveringen - zijn de meeste 'meisjes' van weleer wat ouder. Die verschuiving heeft vooral te maken met de bereidwilligheid van mannen om te vertellen over hun gevoelens voor het mooiste meisje van de klas.

De makers hanteren als vuistregel dat minimaal twaalf mensen aan bod komen. Onder hen moeten, naast leraren en vriendinnen, ook eerste vriendjes of stille bewonderaars zijn. ''We merkten dat mannen pas na hun 45ste durven te vertellen over hun mislukte verliefdheid. Voor die tijd hebben ze net een baan en vinden ze het niet cool als het hele kantoor ziet hoe zij twintig jaar geleden een blauwtje liepen.''

De mooiste jongen van de klas zou stukken minder kijkers opleveren, denkt Keller. ''Het is thuis de vrouw die bepaalt wat aan staat, de man kijkt mee. Het klinkt misschien raar, maar het is bewezen dat vrouwen nu eenmaal liever kijken naar, en praten over, het uiterlijk van andere vrouwen dan dat van mannen.'' (BERNICE BREURE)

Jaap Jongbloed neemt de prijs in ontvangst voor het beste programma in de categorie amusement, 'het mooiste meisje van de klas'. Foto ANP/Rick Nederstigt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden