Zo werd Robert Galbraith ontmaskerd als J.K. Rowling

J.K. Rowling is ontmaskerd als schrijver van The Cuckoo's Calling door het gebruik van speciale linguïstische software. Dit meldt de BBC. Professor Peter Millican van de Universiteit van Oxford vergeleek de tekst met andere boeken van de Harry Potter-auteur en ontdekte veel overeenkomsten.

The Cuckoo's Calling. Beeld epa
The Cuckoo's Calling.Beeld epa

De Britse krant Sunday Times kwam zondag met een spraakmakende primeur: De bejubelde detectiveroman van de volkomen onbekende 'Robert Galbraith' bleek in werkelijkheid te zijn geschreven door J.K. Rowling. De roman werd in het voorjaar toegejuicht door de recensenten, die dachten dat de schrijver een voormalige militair was.

Software
Op verzoek van Sunday Times vergeleek Millican The Cuckoo's Calling met andere romans van Rowling, zoals The Casual Vacancy en Harry Potter en de Relieken van de Dood, met behulp van speciale door hem zelf ontwikkelde linguïstische software.

Ook vergeleek hij het met detectives van Ruth Rendell en P.D. James, waarmee het boek door recensenten werd vergeleken. Vervolgens analyseerde hij zaken als woordlengte, zinslengte, interpunctie en woordgebruik. Bij woordgebruik ging het met name om veelvoorkomende woorden als 'the', 'to' of 'in', omdat deze onbewust worden gebruikt. De overeenkomsten tussen de boeken van Rowling was opzienbarend.

Genres
Normaliter gebruikt de professor zijn software om genres te vergelijken. Het gegeven dat een non-detective als Harry Potter veel meer overeenkomsten had met The Cuckoo's Calling dan de detectives van Ruth Rendell en PD James, gaf volgens de professor grote waarde aan de tests. 'Er was geen twijfel meer over mogelijk dat The Cuckoo's Calling door J.K. Rowling was geschreven.'

Rowling zei tegen Sunday Times dat ze het jammer vindt dat ze zich niet meer achter het pseudoniem kan verschuilen. 'Het was zo'n bevrijdende ervaring om Robert Galbraith te zijn. Het was heerlijk om te publiceren zonder hype en zonder verwachtingen en puur genot om reacties te krijgen onder een andere naam.' Voor de verkoopcijfers is de onthulling echter niet verkeerd: Op de bestsellerlijst van Amazon steeg The Cuckoo's Calling binnen een etmaal van plek 4.159 naar de eerste plaats.

J.K. Rowling. Beeld EPA
J.K. Rowling.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden