PlusFilmrecensie

Zo mooi als toen in de kerk zong Aretha Franklin nooit meer

Aretha Franklin is in Amazing Grace in de kracht van haar leven. Beeld -
Aretha Franklin is in Amazing Grace in de kracht van haar leven.Beeld -
Stefan Raatgever

Haar blik is verlegen, zelfs een tikje angstig, maar wanneer Aretha Franklin aan haar vleugel de eerste akkoorden aanslaat van Wholy Holy, verdwijnt alle terughoudendheid. Onder een gigantische muurschildering van de Verlosser sluit ze haar ogen en zinkt ze weg in de door Marvin Gaye geschreven tekst.

Tegen de tijd dat ze arriveert bij What a Friend We Have in Jesus staan de zweetdruppels op haar voorhoofd en de tranen in haar ogen. De muziek die Aretha Franklin, in de kerk waarin haar vader het woord Gods verkondigde, tot het zingen bracht, emotioneert haar nog steeds.

Franklin is 29 en heeft al zeventien albums op haar cv als ze in januari 1972 twee avonden achtereen zingt in The New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. Optredens in volle aanbidding van de Allerhoogste die zullen leiden tot het best verkochte livegospelalbum aller tijden.

Platenmaatschappij Warner had toentertijd al hoge verwachtingen en huurde Sydney Pollack (die in 1985 Out of Africa zou maken) in om de opnamesessies te documenteren. Alleen: die slaagde er niet in beeld en geluid gelijk te laten lopen. Zo belandden de filmrollen op de plank van de studiokluis.

Vlak voor zijn dood in 2008 droeg Pollack de opnames over aan collega Allan Elliott, die het binnen twee jaar lukte om van Amazing Grace een coherente concertfilm te maken. Alleen: Franklin was pertinent tegen de openbaarmaking ervan. Twee keer ging ze naar de rechter, die na slepende procedures het contract uit 1972 rechtsgeldig verklaarde. De Amerikaanse première in november vorig jaar maakte Franklin niet mee, ze overleed in augustus.

Wat haar zo tegenstond aan de opnames is in retrospectief lastig te begrijpen. Franklin zingt op de toppen van haar kunnen en lijkt bijkans bevangen door de Heilige Geest. Aangevuurd door het publiek (‘Go Aretha! Sing it!’) reikt ze naar adembenemende versies van You’ve Got a Friend en Amazing Grace.

De cameravoering is schokkerig, soms zelfs op het misselijkmakende af, maar wat zou het als de muziek zo overdonderend is? En de bonus is fraai: de huilende dominee James Cleveland, de in vervoering van de banken opspringende koorleden en de meeklappende Mick Jagger achter in de zaal.

Amazing Grace documenteert Franklin in de kracht van haar leven. Haar loopbaan zou een jaar later met het album Hey Now Hey aan een langzame neerwaartse spiraal beginnen.

Film Amazing grace
Regie Allan Elliott, Sydney Pollack
Met Aretha Franklin, James Cleveland
Te zien in Cinecenter, Eye, Filmhallen, Melkweg, Movies, Studio/K, Arena, City, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden