Review

Zingen met Veronica ****

De musical Herinnert u zich deze nog?! verrast na het openingslied Dit is Veronica! met een vondst. Frits Lambrechts als de oude meneer Van der Gaast - op video - moet verhuizen, maar hij klampt zich vast aan zijn plakboek, de herinnering aan zijn leven als Veronica-dj Ronnie Vega. Hij verleidt de verhuizer, Ruben Lürsen, in dat boek te kijken en daarin letterlijk te verdwijnen.

De verhuizer ploft in het decor van de jaren zestig, het tijdperk van Veronica als piratenzender. Hij bemoeit zich met het leven van Ronnie Vega. Hij wil hem helpen een meisje, Lizzy Q, te veroveren. En hij heeft voorkennis, of eigenlijk achterafkennis.

Hij weet al dat Nederland in 1974 de finale van West-Duitsland zal verliezen. Hij weet alles al. Daarmee is hij ook een vertegenwoordiger van het publiek, dat ook weet hoe het met de wereld zal gaan. De identificatie met de verhuizer is maximaal, hij trekt je de voorstelling in.

Scriptschrijver Dick van de Heuvel vertelt een liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Veronicageschiedenis en de daarbij horende sixties. Rob Out loopt in het stuk rond in de hilarische gedaante van Martin van Waardenberg. De romantiek van het radio maken is aan hem niet besteed. Hij maakt ruzie met Vega over het draaien van plaatjes waaraan hij, Out, geld kan verdienen.

Lürsen doet een gave imitatie van Jan van Veen, het soort radiomaker waaraan dj Vega een bloedhekel heeft. Tineke is er ook dankzij Mylène d'Anjou, die ook de moeder van Lizzy en Lizzy's vriendin speelt door simpelweg van pruik te wisselen. Richard Groenendijk is heel goed als de kankerende vader van Lizzy en als een nichterige kapper. Thijs Steenkamp overtuigt als Ronnie Vega, Annick Boer is een geweldige, geestige Lizzy.

De muziek, veel gouwe ouwen, begint soms als een klassieker, maar krijgt van Fons Merkies een eigen vervolg, met Nederlandse tekst. De grappen zijn minder overdonderend dan in de vorige Harry Kiesproductie Dromen zijn bedrog ..., maar ze zijn even talrijk en even goed. Herinnert u zich deze nog?! is een voorstelling om van te genieten. (JOS BLOEMKOLK)

MUSICAL 'Herinnert u zich deze nog?!' door Harry Kies Producties. Gezien: 14/2 in Rotterdam. Verder 1/3 Amstelveen, 15-19/3 DeLaMar, 11/6 De Meervaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden