Zilveren griffels voor Sjoerd Kuyper en Gerrit Komrij

ALKMAAR - De Nederlandse schrijvers Sjoerd Kuyper, Arend van Dam, Gerrit Komrij, Jan Paul Schutten en Edward van de Vendel maken dit jaar kans op een Gouden Griffel. Zij behoren tot de auteurs aan wie gisteren een Zilveren Griffel is toegekend. Alleen schrijvers uit het Nederlands taalgebied kunnen meedingen naar de Gouden Griffel die op 30 september wordt uitgereikt. Op die avond gaat de 54ste Kinderboekenweek feestelijk van start met het Kinderboekenbal.

De Griffeljury bekroonde dit jaar negen kinderboeken met een Zilveren Griffel; vijf krijgen de eervolle vermelding Vlag en Wimpel.

Sjoerd Kuyper won zijn Zilveren Griffel voor het prentenboek 'Sjaantje doet alsof' (uitg. Nieuw Amsterdam), waarvoor Daan Remmerts de Vries de illustraties maakte. Het boek viel niet alleen op door het ontroerende verhaaltje, maar vooral ook door het verrassende einde. Arend van Dam won een Zilveren Griffel voor zijn boek 'Lang geleden' (uitg. Holkema & Warendorf). In vijftig korte verhaaltjes over beroemde historische figuren, vertelt hij jonge kinderen iets over de Nederlandse geschiedenis. Op een speelse manier krijgen kinderen door dit boek hun eerste, boeiende geschiedenislesjes.

Jan Paul Schutten krijgt een Zilveren Griffel voor 'Kinderen van Amsterdam' (uitg. Nieuw Amsterdam). Ook hier betreft het een boek over de Nederlandse geschiedenis. Met behulp van strips, aardige feitjes en verhalen doet Schutten een deel van onze geschiedenis uit de doeken.

Edward van de Vendel, die net als Sjoerd Kuyper al talloze bekroningen in zijn kast heeft staan, krijgt dit keer een Zilveren Griffel voor het prentenboek 'Eén miljoen vlinders' (uitg. De Eenhoorn). In dit verhaal ziet een olifantje opeens allerlei vlinders opduiken. Een teken dat hij oud genoeg is om verliefd te worden, zo blijkt.

Gerrit Komrij krijgt een Zilveren Griffel voor zijn 'Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten'. (Prometheus). Tijdens een lange zoektocht bracht hij op chronologische wijze Nederlandse gedichten en versjes bijeen, die een boeiend beeld vormen van de wijze waarop er door de jaren heen naar kinderen gekeken werd en hoe er over ze gedacht werd. Hij krijgt zijn bekroning niet zozeer als dichter, maar als bloemlezer.

Verder waren er Zilveren Griffels voor 'De eend, de dood en de tulp' van Wolf Erlbruch (uitg. Querido), 'De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena' van Maria Parr (uitg. Lannoo), 'Tobie Lolnes op de vlucht' van Timothée de Fombelle (uitg. Querido) en 'Op weg naar huis' van Jan Michael (uitg. Lemniscaat).

Vlag & Wimpels, zogeheten eervolle vermeldingen, waren er voor 'Kleinvader' van Edward van de Vendel (uitg. Querido), 'Niks zeggen!' van Gideon Samson (uitg. Leopold), 'Naar Wolf' van Mireille Geus (uitg. Kidsbibliotheek), 'Vertrektijd' van Truus Matti (uitg. Lemniscaat), 'Over engelen, goden en helden' van Janny van der Molen (uitg. Ploegsma). (Het Parool)

Zilveren Griffel winnaar Gerrit Komrij. Foto: ANP Beeld
Zilveren Griffel winnaar Gerrit Komrij. Foto: ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden