PlusAchtergond

Zij schreven een boek over uit de kast komen dat ze zélf hadden willen lezen

Met Als je maar gelukkig bent schreven journalisten Robbert Blokland (45) en Jessica van Geel (47) het boek dat ze zelf hadden willen lezen toen ze uit de kast kwamen.

Annemart Van Rhee
Journalisten Jessica van Geel en Robbert Blokland. Van Geel: 'Het was een verademing geweest als ik destijds van dichtbij had gezien dat je én tot de gay community kunt horen én je leven kunt leiden zoals jij dat wil.” Beeld Harmen de Jong
Journalisten Jessica van Geel en Robbert Blokland. Van Geel: 'Het was een verademing geweest als ik destijds van dichtbij had gezien dat je én tot de gay community kunt horen én je leven kunt leiden zoals jij dat wil.”Beeld Harmen de Jong

Bestsellerauteur Carry Slee vertelt dat haar vriendin in de jaren zeventig niet bij de bevalling van hun kind mocht zijn. Tim Oliehoek zegt dat ­homo-zijn in zijn hoofd botste met het imago van regisseur van actiefilms. En presentator Nicolaas Veul ondervond dat in de kast zitten een verdrietige overlevingsstrategie is.

Het zijn drie van de twintig interviews die Robbert Blokland en Jessica van Geel optekenden in Als je maar gelukkig bent. Persoonlijke en ontroerende verhalen door de herkenbare twijfel, angst, moed en eerlijkheid. Kortom: ervaringen die henzelf houvast hadden geboden toen zij uit de kast kwamen.

Jos Brink

Want die coming-out is voor velen nog steeds een drempel, zegt Blokland. De Hagenaar, ­inmiddels getrouwd met docent Martijn Wijchers: “Ik was een laatbloeier. Het was eind jaren tachtig toen ik voor het eerst op zoek ging, en er was nog geen internet, geen magazine als Expreszo en geen contactgroep als Jong&Out. Op tv had je Jos Brink en André van Duin.”

Jessica van Geel, vrouw van cabaretier Claudia de Breij: ‘Ik wist het op mijn zeventiende zeker. Voor afwijzende reacties van mijn ouders was ik niet bang, maar waar ik mee zat in het Tilburg van begin jaren negentig was: moet ik nu in dat keurslijf? Van kort haar, spijkerbroeken en alleen ­uitgaan in bepaalde tenten vol gelijkgestemden? Ik had graag eerder geweten dat er meer bestond dan die stereotypes. Natuurlijk waren er ook toen films en had je voorbeelden als Martina Navrátilová. Maar het was een verademing geweest als ik destijds van dichtbij had gezien dat je én tot de gay community kunt horen én je leven kunt leiden zoals jij dat wil.”

Aangevallen in de tram

Aanleiding voor hun boek is het twintigjarig jubileum van het open­gestelde huwelijk, waarvan Nederland op 1 april 2001 de wereldprimeur had. “We zijn nu juridisch gelijk aan hetero’s en ook qua homotolerantie blijken we een stuk verder. Maar we zijn er nog niet: kijk naar de anti-­homoverklaring van onderwijsminister Arie Slob. Ook heel naar: de SGP die het homohuwelijk wil afschaffen. En dan is er nog de homomoord, onlangs in een park in België,” zegt Blokland, die zelf ooit werd aangevallen in een tram in Rotterdam nadat hij zijn geliefde gedag zoende. “Hand in hand lopen durven mijn man en ik nog steeds niet.”

Jessica van Geel: “Daar heb ik dan weer geen last van. Staan wij even te zoenen, dan roepen mannen: mogen wij meedoen? Er gebeuren in Nederland veel positieve dingen, maar er zijn nog altijd vooroordelen. Of zoals columnist Bas Heijne in ons boek zegt: ‘Het gaat echt nog een tijd duren voordat NRC een homoseksuele hoofdredacteur krijgt. En ik denk dat hetzelfde geldt voor een homoseksuele premier’.”

Robbert Blokland en Jessica van Geel: Als je maar gelukkig bent. Nijgh & Van Ditmar, € 20,99, 320 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden