PlusBoekrecensie

Zien, beter zien, en dan vastleggen is wat K. Schippers doet

Dries Muus
null Beeld

‘Het gaat om zien. De onzichtbaarheid heel even opheffen, alles wat onze blik vervaagt laten oplossen, en in die paar momenten waarop we écht zien, scherp stellen op wat we willen vastleggen. En dan: afdrukken. Foto’s maken van het onzichtbare, het beweeglijke stil krijgen of het stille beweeglijk, zonder de suggestie van eeuwige vluchtigheid teniet te doen.’

Zo samengevat klinkt het allemaal wat pretentieus, zwaarmoedig bijna, zeker voor een auteur die zijn grote streven zo lichtvoetig beschrijft. Maar zien, beter zien, en dan vastleggen – dat is ontegenzeggelijk wat K. Schippers doet, in de beschouwingen en verhalen in Andermans wegen.

En eigenlijk in zijn hele oeuvre– van kinderboeken tot gedichten tot romans tot beschouwingen over kunst. De genres lopen in elkaar over, de zinnen cirkelen altijd rondom die ene kern.

Andermans wegen bevat ruim dertig korte beschouwingen. Schippers schrijft over vrienden, geestverwanten, geliefde kunstenaars – ook díe categorieën vloeien in elkaar over. Hans Faverey, Jan Hanlo, Stanley Brouwn, Thom Mercuur, Philip Mechanicus, Pierre Bonnard, Van Gogh: hij beschrijft hen vanuit de eerste persoon, nooit afstandelijk essayistisch. Hij vermengt persoonlijke herinneringen en observaties over uiterlijkheden en karaktertrekjes met scherpe analyses over hun werk, hun streven en de kloof daartussen.

Schippers beschrijft waar hij was toen hij hun werk zag of las, wat er met hem gebeurt als het écht tot hem doordringt. En terwijl hij nauwkeurig over die ene onvergetelijke ervaring vertelt, beschrijft hij ook een meer algemene. Als hij schrijft over zijn vervoering na het zien van Billy Wilder’s The Apartment in Tuschinski, schrijft hij over álle geweldige films, het onoverwinnelijke gevoel van de bioscoop uitstappen met een verrukt hoofd en een vol hart.

Het ál te particuliere is vaak dichtbij. Soms heeft de hardnekkige blik op alledaagse sensaties iets ergerlijks, iets kokets. Net als zijn haast kritiekloze liefde voor conceptuele, ontregelend bedoelde kunst. Soms mis je venijn. Maar in Andermans wegen speelt dat gemis zelden op. De lichtheid en de zwaarte vermengen zich subtiel maar onmiskenbaar.

Non-Fictie

K. Schippers - Andermans wegen. Verhalen en beschouwingen

Querido, €20,99, 192 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden