Update

'Zendtijd moslimomroep ingetrokken'

HILVERSUM - Het Commissariaat voor de Media heeft definitief besloten de zendtijd van de nieuwe Moslim Omroep Nederland (MON) in te trekken. De toezichthouder heeft dat mondeling aan de omroep meegedeeld. Dat liet MON-voorzitter Radi Suudi woensdag weten.

Het commissariaat maakt het besluit donderdag pas officieel bekend. Een woordvoerder wilde er daarom woensdag niets over zeggen. ''Het moet via een bepaalde procedure gaan'', was alles wat hij erover kwijt wilde.

De toezichthouder kondigde enkele weken geleden al aan dat hij van plan was de vergunning in te trekken. MON kon zijn visie daarna nog kwijt in een hoorzitting. Dat heeft het standpunt van het commissariaat echter niet veranderd.

Aanleiding voor het intrekken van de vergunning is de breuk tussen MON en Academica Islamica. Die laatste organisatie werd bij de nieuwe omroep betrokken om vooral moslims van de tweede en derde generatie aan te spreken. Na onenigheid stapte Academica Islamica er echter uit. Het commissariaat vindt dat MON zich nu te weinig meer onderscheidt van andere aspirant-moslimomroepen.

MON stapt hoogstwaarschijnlijk naar de rechter om de beslissing aan te vechten. Suudi spreekt van ''een verbijsterend besluit, dat zowel in de inhoudelijke argumentatie als in de manier waarop het genomen is, amper drie weken voor de eerste uitzendingen, aan alle kanten onzorgvuldig is''.

Dat Academica Islamica eruit is gestapt, betekent volgens Suudi niet dat MON geen jongeren meer kan bereiken. ''Het is hoogst opmerkelijk dat door het commissariaat zo veel maatschappelijk gewicht wordt toegekend aan een organisatie.'' Hij wijst erop dat zijn stichting al onder meer een samenwerkingsverband met jongerenzender FunX is aangegaan.

MON sprong vorig jaar in het gat dat was achtergelaten door de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO). Die hadden zichzelf opgeheven na aanhoudende bestuurlijke problemen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden