Han Lips kijkt tv

Zelfs Dionne Stax wekt met een scherpe opmerking de indruk helemaal zichzelf te zijn

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Van onschatbare waarde.

Han Lips
Van onschatbare waarde, NPO 1. Beeld still NPO
Van onschatbare waarde, NPO 1.Beeld still NPO

Urgentie wordt nogal eens overgewaardeerd. En Lips snapt het ook wel: over Van onschatbare waarde wordt de dag erna zelden meer een woord vuilgemaakt door de mensen die te vroeg hebben ingeschakeld voor hun Zoomvergadering. Het programma waarbij kunsthandelaren tegen elkaar opbieden om voor een zo laag mogelijk bedrag een kunstwerk te verwerven, gaat niet over het gesprek van de dag en wórdt het daarna al helemaal niet.

Maar toch zijn er maar weinig programma’s waarbij je aan het gezicht van Lips, die doorgaans als een sfinx op de bank zit, kan aflezen wat hij ervan vindt. Gespannen, licht naar voren leunend om maar niets te hoeven missen. Het pure genieten van het kunstige onderhandelen tussen professionele kopers en amateuristische verkopers. En uiteindelijk de opluchting als de deal wordt gesloten.

De eerste aflevering van het vijfde seizoen van Van onschatbare waarde knetterde het weer van de spanning tussen de handelaren en de bijna allemaal opvallend gewiekste deelnemers. De lindehouten buste van Ajax die werd ingebracht door de Tilburgse Maarten, een ‘enorme Ajaxfan’, vormde daar, dacht Lips te kunnen constateren, een uitzondering op: hij liet zich nogal inpakken door de nieuwe antiekkenner Bianca Frölich. Maarten had gezegd ten minste 10.000 euro te willen beuren, maar Bianca keek haar slachtoffer zo indringend in de ogen dat alles aan hem week werd en hij akkoord ging met een verkoopbedrag van 8500.

Van onschatbare waarde heeft de totale gunfactor. Het is heerlijke televisie, goed gemaakt en met leuke, mediagenieke handelaren en verkopers. Zelfs presentatrice Dionne Stax, die de neiging kan hebben om voor ‘gewone mensen’ door de knieën te gaan en dan alles afwerkt in het standje begripvol/poeslief, wekt met her en der een scherpe opmerking eindelijk eens de indruk helemaal zichzelf te zijn.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden